6 oktober 2020

Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 40

Vandaag maakt de GGD de meest recente cijfers bekend over de verspreiding van het coronavirus in de veiligheidsregio Hollands Midden waaronder ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk valt. In de week van 28 september zijn er in de teststraten van de GGD 10253 coronatesten afgenomen. Niet iedereen kon in de eigen regio getest worden, er zijn daarom ook testen afgenomen in teststraten van buurregio’s. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen zijn in totaal 1349 personen uit Hollands Midden positief getest op corona. In de hele regio zijn in week 40 vijf personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Duiding cijfers

Het aantal besmettingen loopt verder op. De grootste toename bevindt zich nog steeds in de groep 55+. De groep die het meeste risico loopt op een ernstiger ziekteverloop.

Nauwe contacten

Zorgwekkend, alsdus de GGD is dat het aantal positieve testen snel toeneemt met als gevolg dat door de grote aantallen het team bron- en contactonderzoek niet alle nauwe contacten van een positief getest persoon meer kan bellen. De GGD vraagt dan ook sinds enkele weken aan mensen om zelf hun nauwe contacten (langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter) te informeren over het feit dat zij tien dagen in quarantaine moeten. De GGD merkt dat dit niet altijd gebeurt. De oproep is nadrukkelijk om dit wel zo snel mogelijk te doen. Je kan namelijk al tot 48 uur voor je klachten krijgt besmettelijk zijn. Daarom is het van belang dat alle nauwe contacten in quarantaine gaan, zodat zij geen andere mensen kunnen besmetten.

Meer testcapaciteit

De tekorten aan testmaterialen in de laboratoria nemen af. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft toestemming gegeven ook de testcapaciteit weer verder uit te breiden. De komende twee weken wordt de testcapaciteit in Hollands Midden daarom verdubbeld naar 2400 testen per dag.

Om de testcapaciteit uit te breiden leidt de GGD nieuw personeel op en er worden nieuwe teststraten en lanen ingericht. Zo worden er deze week 36 nieuwe personeelsleden ingewerkt die testen af gaan nemen in de teststraten. Naast een uitgebreide instructie volgen zij bijvoorbeeld ook een reanimatiecursus. Verder is de verbouwing voor de teststraat in Leiden bijna gereed. Er zijn trappen geplaatst, gangen dichtgetimmerd en bewegwijzering aangebracht. Deze week volgt de verhuizing van de materialen en op maandag 12 oktober gaat de nieuwe teststraat open.

100.000 testen afgenomen

Deze week bereiken we het aantal van 100.000 afgenomen coronatesten in de teststraten in Hollands Midden. Letterlijk en figuurlijk een ‘monster’klus. Hoewel de aanleiding verre van positief is, is de GGD blij dat zoveel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep zich bij klachten te laten testen.

Coronacijfers per gemeente

Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl. of via de ‘coronabottom aan de rechterkant op de site van BR6.

 ———–

0 Shares
Sluit Menu