Gepubliceerd 7 november 2020

Too close to call!

Too close to call! Is het al lang niet meer als we over het klimaat hebben. Eerder ‘Too late to call! Amerika maakt zich op voor een nieuwe president. Als ik dit schrijf is die er nog niet. Maar is Amerika ook dicht bij een klimaat change? Vandaag verlaat Amerika officieel het Parijs Akkoord, het enige land. De timing kon niet slechter (of wellicht…?). Het doel van 1,5C en zelfs 2C gaan we niet halen en om die reden moeten de klimaatplannen tot 2030 aangescherpt worden.

Dat terwijl Amerika met 4,4% populatie deel 18% van de CO2-uitstoot veroorzaakt. Zelfs de grootste vervuiler China doet mee. In 2015 zijn de afspraken gemaakt, historisch. Waarom stapt Amerika uit het Klimaatakkoord? Trump vindt dat de Amerikaanse economie (met name olie- en gasindustrie) hieronder leidt. De voorwaarden zinden hem niet.

Trump gelooft niet in klimaatverandering. Hij gaf volop steun aan de fossiele industrie onder meer door het vrijgeven van natuurgebieden voor olie- en gaswinning, kap van vele bomen voor de biomassa-industrie en schafte milieuregels af. (Bekijk de documentaire van Michael More maar eens, https://youtu.be/Zk11vI-7czE ).

It’s all about the economy. En je kunt mij niet vertellen dat hij er persoonlijk niet veel ($$$) belang bij heeft. Te triest voor woorden maar het kan in Amerika, het land met de onbegrensde mogelijkheden. Maar er zijn lichtpuntjes. Op dit moment zitten de verkiezingen dichtbij een change. Georgia wordt blauw, Pennsylvania wellicht ook. Terwijl ik dit schrijf is de stand 253-218 en zitten we dicht bij the Final Countdown.

Biden en zijn partij gaan het winnen en kunnen de change maken op klimaat gebied. Trump zal nog wel alles uit de kast halen maar dit is te triest om aan te zien, Amerika onwaardig. En als Biden wint…….


Als Biden wint kan Amerika weer toetreden tot het Parijs Akkoord en kan de schade die door Trump is aangedaan ongedaan gemaakt worden. Biden en zijn partij zit vol plannen. Fossielvrije elektriciteitssector, veel investeringen in schone energie, stedelijk OV en hogesnelheidslijnen en veel woningisolatie om maar een paar voorbeelden te noemen. Echter, zijn er ook nog niet geopenbaarde ambities van Biden. Dat moet leiden tot een reductie van 70% in 2030. Als Trump blijft gaat hetzelfde beleid gewoon verder met dito gevolgen. 

Ik denk zelf dat deze verkiezingen een breekpunt kunnen zijn voor het internationale klimaatbeleid. Hoe positief de huidige ondertekenaars ook bezig zijn, Amerika daar kijk toch de hele wereld naar. Goed voorbeeld doet goed volgen, immers. Dus laat het niet Too late to call blijven maar ‘Make America Green again!’.

See you,

Robèrt

Onder de noemer ‘Blik op Duurzaamheid’ belicht Robèrt Smits om de week in zijn rubriek lokale onderwerpen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast komen er vanzelfsprekend ook zaken langs van een groter toneel, maar die wel onmiskenbaar invloed hebben op onze directe omgeving. 

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN