Gepubliceerd 28 mei 2024

Toename ongezond gedrag bij jongeren

Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, die afgelopen najaar is uitgevoerd in Hollands Midden blijkt dat de Mentale en fysieke gezondheid van jongeren kwetsbaar blijft. Ruim 8.000 jongeren hebben de vragenlijst ingevuld. De algemene gezondheid van jongeren blijft een punt van aandacht. Minder leerlingen uit de tweede en vierde klas van de middelbare school zijn positief over hun eigen gezondheid dan voorgaande jaren. Ook hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog geen herstel zien. Daarnaast zien we een toename van ongezond gedrag, zoals vapen en problematisch gebruik van social media.

De ervaren gezondheid van jongeren daalt steeds verder. Vooral meisjes ervaren hun gezondheid minder vaak als goed. De mentale gezondheid van jongeren is niet teruggeveerd en is vergelijkbaar met 2021.Jongeren voelen zich minder gelukkig. Dit is vaker dan vóór de coronaperiode in 2019. De helft van de jongeren ervaart stress. Nog steeds heeft ruim een kwart van de jongeren psychische klachten.

Alarmerend is de toename van vapen. Bijna één op de drie jongeren heeft ooit gevapet en 9% vapet wekelijks. De combinatie met roken komt ook veel voor. In vier jaar tijd is het percentage jongeren dat wekelijks vapet en/of rookt bijna verdrievoudigd van 4% naar 11%.

Het alcoholgebruik is sinds 2019 stabiel. Het risico op problematisch gebruik van social media is sinds 2019 verdubbeld. Deze jongeren geven onder andere aan slaap tekort te komen of hun huiswerk af te raffelen.

Meer informatie op www.eengezonderhollandsmidden.nl/dashboard/leeftijdsgroepen/jongeren.
Tekst: Bianca Verzijl

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN