Gepubliceerd 17 juli 2022

Subsidie voor verplaatsing en beëindiging van veehouderijen

De provincie Zuid-Holland heeft 11 juli een subsidieregeling opengesteld voor verplaatsing en beëindiging van veehouderijen die op 1 km afstand gevestigd zijn van de Nieuwkoopse Plassen en De Haeck. Dit is een van de instrumenten die de provincie beschikbaar heeft om boeren te stimuleren hun bedrijf te verplaatsen of beëindigen, zodat de natuur in het Natura2000-gebied hersteld en  instandgehouden kan worden.

De neerslaan van stikstof van de veehouderijen in het natuurgebied zorgt voor woekering van bepaalde planten waardoor er geen ruimte meer is voor andere soorten. Om de CO-2 uitstoot te reduceren moet een omslag gemaakt worden naar minder intensieve veehouderij en beheer van natuurgebieden. Er is o.a. weerstand tegen deze omslag omdat niet duidelijk is hoe die bedrijven na de omslag rendabel kunnen produceren.

Eerlijke prijzen

Tijdens de Statenvergadering van 6 juli j.l werd door statenlid Henk de Vree van de PVV de vraag gesteld aan Robert Klumpes van GroenLinks of de gewone man wel eerlijke prijzen voor voedsel kan betalen als het duurzaam is geproduceerd. Volgens Klumpes betalen inwoners nu via de belasting de kosten van de schade die wordt aangericht door de intensieve veehouderij. Als die kosten niet meer gemaakt worden, betalen inwoners minder belasting en blijft er meer geld over om een eerlijke prijs te betalen voor voedsel.

Jaco Kastelein (CDA) vraagt naar concurrentie van producten uit het buitenland

Marcus Breet is van van JA21

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en zon

In de ochtend ontstaan er misbanken, trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat een zwakke zuidwestenwind bij een temperatuur van 19*C.

In de middag en avond zonnige perioden maar ook sluierbewolking. De zwakke wind wordt zuid. Het kwik loopt op naar 23 a 24*C.

In de nacht brede opklaringen maar later meer bewolking. Het is met 17*C als minimum een zachte nacht.

Dinsdag in de ochtend bewolkt en valt er wat regen. De matige wind is noordwest en de temperatuur 17*C.

In de middag brede opklaringen maar ook kans op een bui. De thermometer geeft 17*C aan. 

Foto: De Groene wereld

 

MEEST BEKEKEN