23 januari 2023

Strijd om toekomst Evertshuis; oppositie verzet zich tegen onderzoek

Plannen van het college van B en W om de toekomst van het Evertshuis te onderzoeken stuiten op verzet van de volledige oppositie in de gemeenteraad. Woensdagavond wordt in de raadsvergadering duidelijk wie aan het langste eind zal trekken. De oppositie bezet 11 raadszetels en zou dus steun moeten krijgen van fracties die een wethouder hebben geleverd. Die beschikken samen over 14 zetels.

In het voorstel aan de raad stellen B en W voor om voor mei 2023 een onderzoek te doen op basis van de volgende uitgangspunten:

  • De activiteiten voor kunst en cultuur blijven behouden
  • Deze activiteiten worden uitgevoerd door stichting Evertshuis binnen de huidige financiële kaders
  • De theater- bibliotheek- en dorpscultuurhuis functies blijven behouden op de bestaande locatie in het ‘nieuwe’ Evertshuis
  • Het beheer en exploitatie van het ‘oude’ Evertshuis door de Stichting Bij Everts wordt gestopt en dit deel van het pand wordt afgestoten
  • Het vorenstaande moet leiden tot een sluitende exploitatie van het Evertshuis.

Hieraan wordt wel toegevoegd, dat als “de uitkomst van het onderzoek is dat de uitgangspunten niet haalbaar zijn, of dat andere uitgangspunten een beter alternatief zijn, dan zal dit uiteraard een plek krijgen in het voorstel” dat B en W in mei aan de raad voorleggen. Op deze manier wil het college de   toekomst van het Evertshuis financieel zeker stellen.Die toekomst is nog onzekerder nu er vergaande plannen bestaan het Klant Kontact Centrum en het Sociaal Team te verplaatsen naar het gemeentehuis. Eerder verruilde het Kaasmuseum het Evertshuis al voor een locatie aan de Marktstraat.

De oppositie, bestaande uit Groen Links, BBR, LLBR, Christenunie en PvdA, ziet dit niet zitten. In een motie pleiten zij het onderzoek niet uit te voeren, maar ‘voorrang te geven aan het opstellen van een goed onderbouwde integrale visie en een geactualiseerd cultuurbeleid.” Zij vragen ook te onderzoeken of er een huisartsenpraktijk in het Evertshuis kan worden geplaatst. En ze eisen meer duidelijkheid over de financiële kaders.

De raadsvergadering begint woensdagavond om 20.00 uur en is te volgen via radio en het televisiekanaal van BR6.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Bewolking en later opklaringen

De ochtend begint bewolkt en er kan in eerste instantie nog wat regen vallen. De matige wind is zuidwest. De thermometer geeft 7°C aan.

In de middag maar ook opklaringen. De matige tot vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 9°C.

In de nacht eerst opklaringen maar later in de nacht meer bewolking. De temperatuur zakt naar 3°C.

Woensdag is het voornamelijk bewolkt. In de loop van de middag en in de avond valt er regen.

De krachtige wind zit in de westhoek. De thermometer geeft 8°C aan. 

Foto: Jos van Leeuwen


MEEST BEKEKEN

Sluit Menu