Het historische deel van het pand waar cultureel centrum Evertshuis in gehuisvest is, was vroeger van Turkenburgs Koninklijke Zaadhandel. In dat gebouw zijn nu de keuken, kantoren en zalen gehuisvest. Omdat er jaarlijks een tekort is op de explitatie van het gebouw, onderzoekt het college of het theater, de bibliotheek en het dorpshuis kunnen voortbestaan zonder het oude gedeelte.

de historische vleugel van het Evertshuis-complex.
Fotograaf Willem IJdo
De werkgroep Bodegraven-Reeuwijk van Stichting Hugo Kotestein (SHK) verzoekt burgemeester en wethouders het oude gedeelte van het Evertshuis op te nemen in de monumentenlijst van de gemeente. Volgens de werkgroep is het pand dan beter beschermd tegen sloop, ongeacht of het in gemeentehanden blijft of zou worden verkocht aan een vastgoedontwikkelaar.
De monumentenstatus van een pand garandeert niet zijn voortbestaan, maar maakt sloop wel minder gemakkelijk.
“Hoewel wij – met velen in Bodegraven[-Reeuwijk – vinden dat het Evertshuis als voorziening in zijn geheel moet worden behouden, is de kans dat ‘Turkenburg’ zal worden afgestoten aan een vastgoedontwikkelaar helaas niet louter denkbeeldig”, schrijft de werkgroep.
Het voormalige bedrijfspand van Turkenburgs Koninklijke Zaadhandel zou dan in handen komen van een partij die daarin appartementen wil onderbrengen. Die partij kan het pand echter ook afbreken en vervangen door een nieuw appartementengebouw zoals aan de Wilhelminastraat is gebeurd. Hier werd in 1990 tot teleurstelling en verontwaardiging van velen de zogeheten ‘witte villa’ gesloopt om plaats te maken voor Residence Het Huis Holland.

Foto uit archief van Cock Kassen

Prominent ‘Turkenburg’ is sinds 1902 prominent aanwezig in zijn omgeving. De ‘Inventarisatie, beschrijving en waardering bouwkundige objecten en landschappelijke elementen en structuren 2016-2017’ waardeert het pand cultuurhistorisch als “Redelijk” vanwege de herkenbaarheid als vroegere zaadhandel en de kwaliteit van het traditionele ontwerp. De “markante hoofdvorm” wordt stedenbouwkundig en als ensemble “van beeldbepalend belang” geacht.

Fotograaf Willem IJdo
De omgeving bestaat uit woonhuizen en ensembles van woonhuizen te midden waarvan het gebouw een niet te missen element zou vormen. Enkele van die woonhuizen zijn vanouds met de vroegere zaadhandel verbonden. ‘Passender’ Hoewel ‘Turkenburg’ slechts de kwalificatie “Redelijk” krijgt, en niet Hoog of Hoog plus, meent de werkgroep dat het pand op grond van zijn historie, eigenschappen en situering thuishoort in de monumentenlijst van de gemeente. “Overigens was de kwalificatie ‘Hoog’ passender geweest”. Het verzoek van de werkgroep wordt gesteund door onder anderen de regionale SHK, de Monumentenvereniging Bodegraven-Reeuwijk, de Historische Kring Bodegraven, het Comité Open Monumentendag en de Stichts Hollandse Historische Vereniging.