Gepubliceerd 17 juli 2022

Stedin sluit alleen onder voorwaarden batterijexploitanten aan

Sinds de publicaties over problemen in het elektriciteitsnetwerk in Limburg en Noord-Brabant ziet Stedin in haar werkgebied een verviervoudiging van het aantal aanvragen en het tienvoudige aan aansluitvermogen om batterijen aan te sluiten op het regionale elektriciteitsnet.

De huidige aangesloten batterijen werken volgens Stedin niet altijd mee met het ontlasten van de pieken op het regionale elektriciteitsnet. Zo laden ze vaak als een batterij leeg is en niet automatisch als er veel duurzame opwek is door bijvoorbeeld zon.

Zonder aanvullende afspraken leidt dit ertoe dat netbeheerders ruimte moeten vrijhouden voor de volledige netcapaciteit die nodig is om de batterij op te laden. Daarmee vormen batterijen nu nog een extra belasting op het elektriciteitsnet in plaats van dat ze het net ontlasten.

Net helpen ontlasten

David Peters, CTO van netbeheerder Stedin: “In het Stedin gebied is in het overgrote deel nog ruimte op het regionale elektriciteitsnet, maar we zien na de afkondiging van congestie in Limburg en Noord-Brabant dat het aantal aanvragen van met name batterijexploitanten significant is gestegen. Begrijpelijk zoeken ondernemers naar alternatieve mogelijkheden en gebieden. Dit betekent dat, als we niet ingrijpen, op korte termijn het kloppende economisch hart van Nederland ook vast komt te zitten. Batterijen zijn een belangrijk onderdeel van het toekomstig energiesysteem, maar we moeten voorkomen dat de uitdaging groter wordt in plaats van kleiner. Wij voelen ons verantwoordelijk voor alle klanten in ons gebied en willen voorkomen dat we niemand meer kunnen aansluiten. Daarvoor moeten we de balans in het elektriciteitsnet goed bewaken. We willen daarom alleen die aanvragen honoreren van marktpartijen die met ons willen samenwerken. Door afspraken te maken hoe batterijen de balans op het net op piekmomenten – als de zon schijnt of als het hard waait – opvangen en juist afschalen als er genoeg duurzame opwek is. Dus niet laden als de batterij leeg is, maar laden als er veel duurzame opwek en ruimte op het net is.”

Selectief aansluiten niet mogelijk

De wet staat niet toe dat Stedin selectief is in het aansluiten van klanten. Peters: “Formeel mag dit selectief aansluiten niet. We moeten iedereen aansluiten en non-discriminatoire handelen. Toch zijn wij van mening dat er grond is om hierop te sturen omdat wij het niet solidair vinden dat maar een paar partijen nu de hele capaciteit van het elektriciteitsnet blokkeren en daarmee de boel op slot zetten, terwijl batterijen juist onderdeel van de oplossing moeten zijn.”

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN