Gepubliceerd 25 april 2023

Sportclub Reeuwijk haalt het bevrijdingsvuur in estafette van Wageningen naar Reeuwijk.

Dit jaar is het thema: Vrijheid: Jij maakt het verschil.

Vrijheid is voor ons heel vanzelfsprekend geworden. De oorlog in de Oekraïne en de coronapandemie zijn voor velen nieuwe situaties waarbij het begrip “vrijheid”, weliswaar op onvergelijkbare manieren, heel voelbaar onder druk staan. Juist daarom is in het herdenken van strijd, het koesteren van vrijheid en het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit.

● Het monument ‘De Boze Vogel’ aan de Thorbeckelaan in Reeuwijk-Brug is de plek waar het bevrijdingsvuur door atleten van SC Reeuwijk zal worden gebracht.

Vrijdag 5 mei 2023 gaat Sportclub Reeuwijk het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Reeuwijk brengen door middel van een estafetteloop. In 2020 konden zij helaas door de coronapandemie niet meelopen. Normaliter doet de vereniging eens in de 5 jaar mee. In verband met het 65-jarig jubileum van Sportclub Reeuwijk wordt dit jaar het vuur weer opgehaald.

In totaal zijn er 1700 lopers en 87 loopgroepen uit het hele land die meedoen.

Sportclub Reeuwijk reist met 18 personen richting Wageningen: 2 busjes, 2 fietsers, 2 chauffeurs en 15 lopers. Wanneer er iemand loopt fietst er iemand naast. Dit een kleine 75 kilometer lang. Het vuur wordt met een fakkel aangestoken op het plein in Wageningen. Het vuur mag niet uit, dus ook daar moet goed op gelet worden.

Het bevrijdingsvuur is het symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens een ceremonie het vuur op het plein voor het historische Hotel de Wereld in Wageningen. In 1945 is in Hotel de Wereld de capitulatie getekend. Vanaf deze historische plek vertrekken de Sportclub Reeuwijk atleten met het bevrijdingsvuur naar Reeuwijk. Het is een belangrijk moment voor de herdenking en viering van 4 en 5 mei. “Vrijheid: Jij maakt het verschil”

Om 10.00 uur zal het vuur overhandigd worden aan burgemeester Grauss,  van Bodegraven-Reeuwijk bij het monument de “Boze Vogel” aan de Thorbeckelaan in Reeuwijk.

De atleten van Sportclub Reeuwijk nodigen iedereen uit om hierbij aanwezig te zijn.

Bericht: Sportredactie BR6 / Christy Smits (SC Reeuwijk)

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Zonnig weer

In de ochtend is het onbewolkt en veel ruimte voor de zon. Er staat een zwakke noordoostenwind. De thermometer geeft 17°C aan.

In de middag en avond zonnig weer. De zwakke tot matige wind waait uit het noordoosten. Het kwik loopt op naar 21°C.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 9°C.

Maandag eveneens zonnig weer. Er staat een zwakke noordoostenwind. De thermometer geeft in de middag 21°C aan.

Foto: Lambert Reijns

 

MEEST BEKEKEN