Gepubliceerd 3 juli 2023

Sportclub Reeuwijk-atleet staakt na 140 km hardlopen de strijd

Afgelopen weekend nam Sportclub Reeuwijk-atleet Jorne van Ginkel deel aan de Antwerp Backyard Ultra. De 34-jarige leraar van een Goudse basisschool nam deel aan deze ultraloop, een mentaal en fysiek loodzwaar evenement volgens het principe van de “last man standing”.

● Jorne van Ginkel

Start

Op vrijdagavond 30 juni startte hij om 20.00 uur. Bij deze backyard hardloopwedstrijd is het de bedoeling om een ronde van ongeveer 6,7 kilometer binnen één uur te lopen, te finishen en op het hele uur dien je dan te starten aan ronde 2, 3, 4, enzovoorts. Je loopt namelijk zo lang door, tot je de enige bent, die nog kan lopen. Voor degenen die afvallen komt in de uitslag te staan “did not finish”.

Op vrijdagavond kwamen de filmpjes via facebook om het uur binnen: “kom op Jorne”, riep zijn zus dan als hij aan de volgende ronde begon. Zijn rondetijden van rond de 45 minuten waren zo uitgekiend, dat het hardlopen hem de minste energie zou kosten. Anderzijds moest hij voldoende tijd over houden om even iets te eten en drinken, de benen los te gooien, een sanitaire stop te houden…

“Kom op, Jorne” komt weer in beeld. Daar begint ronde vier. Dus ondertussen een halve marathon in de benen en de klok wijst 23.00 uur aan. En inderdaad: om 0.00 uur, 1:00 uur, 2:00 uur…zus lief bleef enthousiast aanmoedigen. Naast de atleet zelf, was het ook voor zijn begeleidingsteam een nachtje doorhalen!

Tot 140 km

Uiteindelijk haakte Jorne af op zaterdagmiddag 1 juli na 21 ronden, dat is dus na ongeveer 19 uur (netto tijd) hardlopen en na ruim 140 lange kilometers. Beeld het je even in: je start in Reeuwijk en je loopt in één rechte lijn naar Brussel. Dát is 140 kilometer!

Ekiden Rotterdam

Iets minder heroïsch, maar zeker niet minder leuk was de Ekiden in Rotterdam, waaraan een viertal estafetteteams van Sportclub Reeuwijk op 1 juli deelnam. Een Ekiden is een marathon, die je met 6 personen volbrengt (5km-10km-5km-10km-5km-7.195km). Het woord Ekiden is over komen waaien uit Japan. Eki betekent “plaats” en Den staat voor “bezorgen”. In vroegere tijden werden in Japan namelijk belangrijke documenten door diverse lopers vliegensvlug van de ene naar de andere plaats gebracht. Het sportieve evenement Ekiden is op deze klassieke koeriersdienst gebaseerd. Het pakket documenten wordt gesymboliseerd door een sjerp, de Tasuki. De lopers dragen de Tasuki dus over tot deze over de eindstreep komt.

De hardlopers van Sportclub Reeuwijk waren zo ingedeeld, dat de vier teams op papier ongeveer even sterk waren en het, getuige het kleine verschil bij de finish, ook onderling spannend was. Tussendoor kon er in de meegebrachte tenten worden geschuild voor de regen en er werd gegeten, gedronken en gekletst. Daarom was het bijzonder gezellig en alhoewel het een regenachtige dag was, werd het evenement door de lopers als “fantastisch” beoordeeld. Het enthousiasme om volgend jaar weer mee te doen, is groot.

Bericht: André van Egdom / Christy Smits (SC Reeuwijk)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN