Gepubliceerd 4 oktober 2022

Sluitende begroting van 100 miljoen euro, forse stijging belastingen

De gemeentelijke begroting voor 2023 – 2026 is gereed. Uit het 136 pagina’s grote document blijkt onder meer dan de OZB voor woningen (particulieren) en bedrijfspanden fors wordt verhoogd, met percentages van respectievelijk 24 en ruim 31,5 procent.

Ook de gemeentelijke belastingen stijgen: berekend is dat een gezin in een woning met een gemiddelde WOZ-waarde oploopt van 963 euro in 2022 naar 1.060 euro in 2023, waar het landelijk gemiddelde voor deze post uitkomt op 716 euro. De totale begroting komt uit op ruim 100 miljoen euro.

Structureel sluitend
De nieuwe begroting is structureel sluitend, al blijft het financieel perspectief ‘zorgelijk.’ Mede dankzij een hogere uitkering uit het gemeentefonds stijgen de gemeentelijke schulden in elk geval tot 2026 niet verder en dalen zelfs enigszins. Wel zijn er veel onzekere factoren, zoals de oplopende inflatie en rente, die hun invloed nog kunnen doen gelden.

In de begroting doet het college aan de gemeenteraad de oproep als team aan de slag te gaan om de gemeente financieel gezond te maken. De begroting kreeg als titel mee: “De eerste etappe, in de koers blijven.” Om te vervolgen: “Het is duidelijk dat het een zware koers is die veel inspanning vergt. Er staan ons nog vele etappes te wachten. De weg is lang, kent vele uitdagingen, hoge bergen, lange etappes en eindsprints. Ons uithoudingsvermogen zal op de proef worden gesteld. Maar als sportieve gemeente hebben we er vertrouwen in dat we de eindstreep zullen halen, met de overwinning als bekroning.”

De begroting wordt 8 november in de gemeenteraad besproken

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Zon en wat wolken

In de ochtend is er ruimte voor de zon maar trekt er ook bewolking over. De zwakke wind is zuidwest. De thermometer geeft 18*C aan.

In de middag en begin van de avond vrij zonnig weer. De zwakke wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 23*C.

De nacht verloopt vrij helder bij een minimumtemperatuur van 15*C.

Foto:Nathalie de Winter

 

 

MEEST BEKEKEN