Gepubliceerd 19 maart 2024

Slaaponderzoek kan tegenwoordig bijna altijd thuis

Het  Sint Antonius ziekenhuis  in Woerden maakte op 15 maart jl., de jaarlijkse Internationale Dag van de Slaap, bekend dat een nachtje blijven voor onderzoek naar slaapstoornissen vaak niet meer hoeft. Deze dag vraagt aandacht voor het belang van goed slapen, onderzoek naar en behandeling van slaapstoornissen. Jaarlijks behandelt de afdeling Slaapgeneeskunde van het Sint Antonius Ziekenhuis zo’n 6000 mensen met slaapklachten.  

Thuisonderzoek ,ongeveer 95%,  is prettiger voor de patiënt, beter voor het onderzoek en doelmatiger voor het ziekenhuis.  Het past ook in het beleid om patiënten zo veel mogelijk thuis te helpen. Dat schept ruimte voor zorg aan andere patiënten. Alleen wanneer ook videobeelden nodig zijn, omdat een patiënt  ’s-nachts bijzonder gedrag vertoont of extra medische zorg noodzakelijk is, wordt onderzoek in het ziekenhuis gedaan. Een ander voordeel van een onderzoek thuis is dat de patiënt zijn eigen slaapritme kan aanhouden en niet hoeft af te wijken van zijn gebruikelijke bed- en avondroutines. Hierdoor komen de slaap en daarmee de resultaten van het onderzoek beter overeen met de werkelijkheid, dan wanneer de patiënt in een voor hem onbekende ziekenhuiskamer slaapt.

De apparaten waarmee de onderzoeken worden gedaan zijn in de loop der jaren steeds kleiner geworden en daarmee patiëntvriendelijker. Vaak wordt een apparaatje gebruikt dat lijkt op een horloge om het slapen te registreren. De gegevens worden dan later in het ziekenhuis uitgelezen en geanalyseerd.

Ongeveer een kwart van de mensen slaapt slecht en wanneer iemand langer dan zes maanden last heeft van slaapproblemen wordt er gesproken van een slaapstoornis.

Tekst: Bianca Verzijl

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN