7 mei 2023

Rohda’76 steekt veel energie in energiebesparing

Acht van de tien kleedkamers dateren nog van de ingebruikname van het sportcomplex in 1983. Die douche- en omkleedruimten hunkerden naar een opknapbeurt. En dat gaat ook gebeuren. Sterker nog, de werkzaamheden zijn al in volle gang: hakken, breken, frezen en demonteren om vervolgens de kleedkamers te voorzien van nieuwe binnendeuren, tegelwerk, hangende toiletten, gietvloeren, fris verf- en sauswerk. Om de uitgaven zo veel mogelijk te drukken, laten veel leden zich met de nodige zelfwerkzaamheid van hun beste kant zien.

● Zonnepanelen op het dak bij Rohda’76. (Foto: Rohda’76)

Naar nul op de meter

Tegelijkertijd met de renovatie van de kleedkamers, maakt Rohda’76 een omslag op het gebied van verduurzaming. De vereniging vervangt de verouderde cv-installatie door een warmtepomp en zonneboiler. Die krijgen hun stroom van 82 onlangs geïnstalleerde zonnepanelen. Goed voor het milieu, goed voor de clubkas, goed voor toekomstige (voetbal)generaties. Rohda’76 gaat dus van het gas af (jaargebruik circa 8.000 m3) en halveert tevens haar huidig stroomverbruik. De club heeft de ambitie om binnen enkele jaren nog verder te verduurzamen met uiteindelijk ‘nul op de meter’.

Forse investering

Met de totale investering is een bedrag van ruim 300.000 euro gemoeid. Een fors kostenplaatje. Gelukkig draagt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk (via Sport en Welzijn, de beheerorganisatie van de buitensportcomplexen) stevig bij in de renovatiekosten van de kleedkamers. Voor de duurzaamheidsinvesteringen probeert de vereniging geld te genereren via fondsen en subsidies. En uiteraard helpt het Rohda’76 dat veel leden zich verantwoordelijk voelen en allerlei klussen verrichten.

De werkzaamheden zorgen wel voor tijdelijk ongemak, want tot de zomervakantie kunnen zowel leden als bezoekende verenigingen geen gebruik maken van de kleedkamers. Dat geldt niet alleen voor wedstrijden, maar ook voor trainingen.

Bericht: Sportredactie BR6 / Ad v.d. Herik (Rohda’76)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en zon

De ochtend begint bewolkt maar geleidelijk aan klaart het op. De zwakke wind is noord tot noordoost. De temperatuur is 13°C.

In de middag en avond een mix van wolken en zonnige perioden. De zwakke tot soms matige wind waait uit het noordoosten. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht is het helder. Het koelt daarbij af naar 9°C.

Zaterdag levert een zonnige dag op en vrijwel geen bewolking. De zwakke tot matig wind waait uit het noordoosten. De thermometer geeft in de middag 22°C aan. 

Foto: Jos van Leeuwen

 

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu