Gepubliceerd 5 november 2023

Rohda’76 op weg naar nul op de meter

In de periode april-september liet Rohda’76 de verouderde kleedkamers renoveren. Daarnaast sloeg de vereniging met 82 zonnepanelen, 8 warmtecollectoren en 3 warmtepompen een flinke duurzaamheidsslag. Het clubbestuur wilde de afronding van dit grootschalige project officieel markeren. Dat gebeurde zaterdag 28 oktober.

● Sportwethouder Dirk-Jan Knol krijgt uitleg van Arjen Lok.

De renovatie en verduurzaming gingen bepaald niet ongemerkt voorbij aan de leden. Lange tijd konden zij niet douchen en geen gebruik maken van de kleedkamers. Bovendien vroeg het bestuur alle seniorleden de handen te laten wapperen om de uitgaven te drukken. Aan die oproep gaven de leden royaal gehoor. Zij stonden klaar om te demonteren, hakken, breken, lakken, verven, monteren en schoonmaken. In totaal wel 600 uur. De vereniging toont zich gelukkig met de coöperatieve houding van al deze betrokkken leden. Eentje sprong er duidelijk bovenuit: Teun van der Steen: de verpersoonlijking van de zelfwerkzaamheid bij Rohda76. Hij stond vele weken achtereen dagelijks met een kwast in zijn handen. De gepensioneerde schilder nam zo’n beetje in zijn eentje het schilderwerk voor zijn rekening. Voor zijn onbezoldigde inspanningen ontving Teun een presentje.

● Supervrijwilliger Teun van der Steen (l) ontvangt een presentje van bestuurslid Marco Nobel.

Gasloos

Door de renovatie kunnen de kleedkamers weer flink wat jaren mee. En nu er warmtepompen staan op de plaats van de afgevoerde cv-ketels, gebruikt de vereniging geen gas meer (was zo’n 8.000 m3 per jaar).

Het stroomverbruik van de vereniging kwam jaarlijks uit op circa 30.000 kWh per jaar. Dat loopt nu door de gasafsluiting – en dus extra stroomverbruik – op tot ongeveer 45.000 kWh. Gelukkig gaan de zonnepanelen daar jaarlijks ongeveer 35.000 kWh van opwekken. Daardoor resteert er per saldo een verbruik van 10.000 kWh. Een zeer voorzichtige raming, zegt bestuurslid en tevens projectuitvoerder Marco Nobel: ,,Ik denk dat we nog ongeveer 4.000 kWh moeten inkopen. Aan de hand van een jaar gebruikservaring kijken we of we nog een stuk of tien zonnepanelen moeten bijplaatsen.’’ De vereniging streeft er namelijk naar om in de komende jaren verder te verduurzamen met uiteindelijk nul op de meter. Goed voor het milieu, goed voor de clubkas, goed voor toekomstige voetbalgeneraties.

Enorme investering

Het totale project kostte rond de € 300.000. Een enorme investering. Gelukkig kreeg Rohda’76 hulp bij de financiering:

 • de gemeente Bodegraven-Reeuwijk (via Sport & Welzijn);
 • subsidie van het rijk (BOSA-regeling);
 • Rabo Verduurzamingsactie;
 • Rohda Business Club;
 • Club van Honderd van Rohda’76;
 • en natuurlijk de zelfwerkzaamheid van de eigen leden.

Vertegenwoordigers van deze instanties en organisaties die de up-grading mogelijk hebben gemaakt, konden zaterdag 28 oktober 2023 het eindresultaat bekijken. Namens het bestuur ontving Marco Nobel de genodigden en gaf een terugblik op de werkzaamheden. Daarna liet hij de opgeknapte kleedkamers zien waarbij een vertegenwoordiger van Lok Installaties (één van de zes hoofdsponsoren van Rohda’76) uitleg gaf bij de werking van de warmtepomp, -boiler en zonnecollectoren. Op naar nul op de meter.

  Bericht: André van Egdom / Ad v.d. Herik (Rohda’76)

  0 Shares

  ADVERTENTIE

  BR6 WEERBERICHT


  Opklaringen, wolken en kans op buien

  De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

  In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

  In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

  In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

  Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

  Foto: Leo Petersen Wolken

   

  MEEST BEKEKEN