Gepubliceerd 13 oktober 2023

Rioolzuivering haalt uit gebruikt wc-papier cellulose

Op de rioolwaterzuivering Leidsche Rijn in Utrecht is afgelopen donderdag de allereerste cellulose-hergebruik installatie van Nederland geopend. Nederlanders spoelen jaarlijks zo’n 180.000 ton wc-papier door het toilet, wat een waardevolle grondstof bevat: cellulose.

Bij de zuivering Leidsche Rijn zal jaarlijks ongeveer 700 ton cellulose worden geproduceerd, wat resulteert in een CO2-reductie van 1400 ton per jaar. Het waterschap heeft plannen om deze installatie bij alle nieuwe rioolwaterzuiveringsprojecten toe te passen, wat een belangrijke bijdrage levert aan een circulaire economie en het verminderen van de afvalberg.

KWS, marktleider in de wegenbouw, zal een sleutelrol spelen in deze samenwerking door cellulose te gebruiken in asfalt, waarmee ze bijdragen aan de circulaire keten. Cellulose vindt toepassing in diverse sectoren, waaronder weg- en waterbouw, (bio)chemicaliën en biobased bouwmaterialen.

Tekst Anneke Bekker
Bron persbericht De Stichtse Rijnlanden en Cellvation

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN