Gepubliceerd 13 oktober 2023

Rioolzuivering haalt uit gebruikt wc-papier cellulose

Op de rioolwaterzuivering Leidsche Rijn in Utrecht is afgelopen donderdag de allereerste cellulose-hergebruik installatie van Nederland geopend. Nederlanders spoelen jaarlijks zo’n 180.000 ton wc-papier door het toilet, wat een waardevolle grondstof bevat: cellulose.

Bij de zuivering Leidsche Rijn zal jaarlijks ongeveer 700 ton cellulose worden geproduceerd, wat resulteert in een CO2-reductie van 1400 ton per jaar. Het waterschap heeft plannen om deze installatie bij alle nieuwe rioolwaterzuiveringsprojecten toe te passen, wat een belangrijke bijdrage levert aan een circulaire economie en het verminderen van de afvalberg.

KWS, marktleider in de wegenbouw, zal een sleutelrol spelen in deze samenwerking door cellulose te gebruiken in asfalt, waarmee ze bijdragen aan de circulaire keten. Cellulose vindt toepassing in diverse sectoren, waaronder weg- en waterbouw, (bio)chemicaliën en biobased bouwmaterialen.

Tekst Anneke Bekker
Bron persbericht De Stichtse Rijnlanden en Cellvation

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en opklaringen

In de ochtend wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er staat een zwakke tot matige zuidwesten wind bij een temperatuur van -1°C.

In de middag zonnige momenten. De zwakke wind waait uit het zuidwesten. Het kwik klimt op naar 3°C.

In de nacht brede opklaringen bij een minimumtemperatuur van -2°C.

Zondag in eerste instantie wolken en opklaringen. In de middag trekt de hemel dicht en op het eind van de middag en in de avond valt er winterse neerslag. Het kwik zakt loopt op naar 1°C. 

Foto: Tonnie Sluierbewolking

 

MEEST BEKEKEN