6 november 2022

Rijnland maakt klimaatuitdagingen zichtbaar met kunstproject

De afgelopen weken trok Rijnland samen met kunstenaar Rem van den Bosch en zijn kunstproject Here Comes the Flood door Rijnlands gebied. Het doel: inwoners bewust maken van klimaatverandering en de dialoog met ze aangaan. Op 15 maart zijn er weer waterschapsverkiezingen. Deze campagne vormt een opmaat naar de verkiezingscampagne die in februari 2023 van start gaat.

Klimaatkunstwerk van Rem van den Bosch

Grote uitdagingen
De klimaatverandering stelt ons voor grote uitdagingen. Van stijgende zeespiegel en overstromingsgevaar tot watertekort. En van afnemende biodiversiteit tot bodemdaling. “Tel daarbij op dat er meer dan 100.000 woningen in onze regio gebouwd moeten worden en het wordt al snel duidelijk dat niets doen geen optie is”, aldus Rogier van der Sande, dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland.

Oplossingen
Rijnland werkt elke dag hard aan oplossingen, voor nu en straks. Goed waterbeheer speelt daarbij de hoofdrol. Rijnland werkt daarvoor intensief samen met gemeenten, belangenorganisaties en andere instanties. Van der Sande: “Inwoners kunnen ook hun steentje (of plantje!) bijdragen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we ook in de toekomst nog veilig en gezond kunnen wonen, werken en genieten in ons gebied.”

Rem van den Bosch: “Met de stand van hun hand laten de modellen zien tot waar het water komt bij een overstroming. Waar we ook kwamen, of dat nou in Hoofddorp, Gouda, Zoetermeer, Lisse, Haarlem of Leiden was, voor de meeste mensen was dat echt een eye opener. We zijn in Nederland gewend om te leven met water. We staan er niet bij stil, zijn ons niet bewust van de uitdagingen. Met mijn kunst wakkeren we daar de dialoog over aan.”

Dialoog in beeld
De gesprekken die Rem van den Bosch in verschillende steden met inwoners heeft gevoerd zijn opgenomen en compilaties daarvan worden via social media in heel Rijnlands gebied verspreid om de uitdagingen van de toekomst breder onder de aandacht te brengen. Ook rijden er binnenkort bussen rond met het werk van de kunstenaar. Meer informatie over de campagne en het werk van Rijnland is te vinden op www.rijnland.net/kopjeonder.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en zon

In de ochtend is de zon goed aanwezig. Er staat een zwakke zuidenwind. De temperatuur is 4°C.

In de middag trekt de hemel geleidelijk aan dicht. In de avond gaat het regenen. De matige wind zit in de zuidhoek. De thermometer geeft 8°C aan.

De nacht verloopt bewolkt en in eerste instantie valt er nog regen. De minimumtemperatuur wordt 6°C.

Woensdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar. Daarnaast valt er in de middag een enkele bui. De matige wind waait uit het zuiden. Het kwik loopt op naar 14°C. 

Foto: Meteogroep Vlaanderen

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu