Gepubliceerd 4 augustus 2022

Rijnland heeft moeite om water zoet te houden

Nederland is deze week opgeschaald naar niveau 2 en heeft officieel te maken met een watertekort. Het Hoogheemraadschap van Rijnland zit al een aantal weken in fase 2 van het eigen calamiteitenbestrijdingsplan Droogte.

Dijkinspectie

Sluizen beperkt geschut
Op 13 juli 2022 is besloten om de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) in werking te zetten. Dat betekent dat zoetwater uit het Amsterdam Rijnkanaal naar West-Nederland wordt gepompt om verzilting tegen te gaan. Om het zoete water op te stuwen is het nodig om een deel van de sluizen zoveel mogelijk dicht te houden, vervelend voor de scheepvaart, maar helaas echt noodzakelijk. De sluis bij Spaarndam en de sluizen in de regio Bodegraven en Alphen aan de Rijn worden beperkt geschut.

De Papenvaart verzorgt de aanvoer vanuit de oude Rijn, naar Boskoop en een deel van Waddinxveen, maar dit blijkt niet voldoende te zijn. Rijnland wil nu via de Oostvaart extra water aanvoeren naar de Rietveldse polder, Ambachtspolder, Laag Boskoop en de Voorofsepolder.

Verzilting van de Gouwe
Door de verzilting op de Gouwe is extra aanvoer van zoet water naar de polders aan de westzijde van de Gouwe noodzakelijk. Er wordt water ingelaten via de Oostvaart in Hazerswoude en bij de Oostvaartsluis wordt een hevel geplaatst. Het scheepvaartverkeer wordt hier niet door gehinderd. Bij de Rietveldsluis is een hevel niet mogelijk. Deze sluis is daarom per 5 augustus iedere avond en nacht gestremd van 21.00 tot 8.00 uur. Het scheepvaartverkeer kan alleen overdag gebruik maken van de sluis.

Blauwalg door minder doorstroming
Om te voorkomen dat er zoetwater verloren gaat wordt er niet meer gespoeld. Dat heeft tot gevolg dat blauwalg toeneemt en helaas ook steeds meer zwemwaterlocaties worden afgekeurd. Wie wil gaan zwemmen in natuurwater doet er goed aan om op zwemwater.nl te kijken op welke locaties dit nog veilig kan.

Dijken en kades hoogste prioriteit
Voor Rijnland hebben de dijken en kades de hoogste prioriteit, de droogte kan leiden tot scheuren of gaten. Daarom worden de dijken en kades regelmatig geïnspecteerd.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en zon

In de ochtend ontstaan er misbanken, trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat een zwakke zuidwestenwind bij een temperatuur van 19*C.

In de middag en avond zonnige perioden maar ook sluierbewolking. De zwakke wind wordt zuid. Het kwik loopt op naar 23 a 24*C.

In de nacht brede opklaringen maar later meer bewolking. Het is met 17*C als minimum een zachte nacht.

Dinsdag in de ochtend bewolkt en valt er wat regen. De matige wind is noordwest en de temperatuur 17*C.

In de middag brede opklaringen maar ook kans op een bui. De thermometer geeft 17*C aan. 

Foto: De Groene wereld

 

MEEST BEKEKEN