Gepubliceerd 7 mei 2024

Presentatie The Blade in Klimaatwinkel

In een samenwerking van de lokale energiecoöperaties, de gemeente en mijnklimaatpartij wordt op zaterdag 1 juni van 11.00 – 13.00 uur in de Klimaatwinkel, Prins Hendrikstraat 10 te Bodegraven de volgende meet-up gehouden over energie-opwekking in wijken, buurten, de straat en eigen woningen. Tijdens deze meet up zal een van de eerste landelijke presentaties plaatsvinden van “The Blade” door Rob Hagens. De Blade is een nieuwe kleine windmolen die door particulieren zelf geplaatst kan worden. De kosten hiervan zijn lager dan van zonnepanelen en de opbrengst is hoger. Een ander voordeel van The Blade is dat hij nauwelijks geluid maakt.

Rob Hagens is betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwste generatie kleine windmolens en heeft zich ook ingezet om duidelijkheid te krijgen over het hiervoor benodigde vergunningtraject.

De meet-ups, die ieder seizoen worden gehouden, hebben als doel om aan alle geïnteresseerden te laten zien hoe je op een eenvoudige en aantrekkelijke manier zelf bij kunt dragen aan het beperken van klimaatverandering. Naast het zelf produceren van energie kan ook gedacht worden aan bijvoorbeeld meer groen rond de eigen woning, meer spullen ruilen dan nieuw kopen of een deelauto in plaats van eigen bezit.

Om het aantrekkelijk te maken voor mensen om in actie te komen denken de organisatoren bijvoorbeeld aan de introductie van een “straat-bingo”. Dit houdt in dat iedere straat, die de bingokaart vol heeft, omdat álle woningen zonnepanelen hebben, een beloning krijgt. Ze vragen aan de bezoekers om mee te denken en eventueel nieuwe suggesties achter te laten in de ideeënbus. De gemeente, de EnergieCoöperatie Bodegraven-Reeuwijk, Coöperatie Zon op Bodegraven Reeuwijk en de cooperatieve Rabobank zullen tijdens de meet up aanwezig zijn. Het doel van de gemeente is een campagne te starten voor het gezamenlijk op buurtniveau uitvoeren van projecten.
Tekst: Bianca Verzijl

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Zon, wolken en buien

In de ochtend wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er staat een zwakke zuidoostenwind. De temperatuur is 17°C.

In de middag en avond een mix van wolken, opklaringen en met name in de middag ook regen- en onweersbuien. De zwakke wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 20°C aan.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 11°C.

Maandag levert een droge dag op met opklaringen en wolken. De wind is zuidwest. Veel warmer dan 18°C wordt het deze dag niet.

Foto: Mees Later buien

 

MEEST BEKEKEN