Gepubliceerd 26 juli 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen volledig vergoed door het Rijk

Het college verwacht dat de kosten die door de gemeente gemaakt worden voor de opvang van gevluchte Oekraïners, volledig vergoed zullen worden door het Rijk. Het Rijk vergoedt de gemeente een normbedrag van 100 euro per dag per vluchteling. De regeling geldt van 1 maart tot 1 september 2022. Het college schat in dat de kosten in die periode 1,3 miljoen euro zijn en de onkostenvergoeding 1,7 miljoen euro.

Opvang particulieren
Oekraïense vluchtelingen die bij particulieren worden opgevangen ontvangen een financiële toelage van de gemeente van 260 euro per maand voor voedsel en andere persoonlijke uitgaven. Voor de woonlasten wordt een bedrag van 215 euro per maand per volwassene en 55 euro per maand per minderjarige uitgekeerd. Deze kosten worden volledig vergoed door het Rijk.

Voor de kosten die de gemeente maakt voor verzekeringen, eventuele medische kosten die niet via de zorgverzekeraar worden vergoed en de uitvoeringskosten ontvangt de gemeente een normbedrag,


Definitieve afrekening in 2023
De definitieve uitkering wordt eind 2023 vastgesteld, nadat over de besteding van de kosten via de jaarrekening 2022 verantwoording is afgelegd. Vooruitlopend daarop zal door het college een voorschot worden aangevraagd.

Commissie Bestuur en Financiën vraagt naar risico
In de commissie bestuur en financiën van 8 juni 2022 werd gevraagd hoeveel financieel risico de gemeente loopt door de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel sprak namens het college maar omdat hij niet de portefeuillehouder is had hij voor de beantwoording wat hulp nodig van zijn ambtenaar. Uiteindelijk is besloten dat er voor de vakantie nog een raadsinfomatiebrief zou komen.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN