Wethouder Kees Oskam is afgelopen woensdag door de commissie Bestuur en Financiën op pad gestuurd met de opdracht om een offerte op te vragen voor het gebruik van het afvalbrengstation in Alphen aan den Rijn. Om een goede afweging te kunnen maken over een investering van bijna 2 miljoen euro in het afvalbrengstation, wil de commissie de kosten van een eigen afvalbrengstation afzetten tegen die van uitwijken naar die van Alphen aan den Rijn.
Derde variant
Remco Tijssen van Burgerbelangen kwam nog met een derde variant op de proppen. Hij pleitte voor betere service in de kernen door bijvoorbeeld gebruik te maken van mobiele milieustraten en decentrale inzamelpunten voor karton en plastic. Naar zijn idee is een uitbreiding van het milieustation dan minder noodzakelijk.
Lenen of uitwijken naar Alphen
Door bijna 2 miljoen te investeren in het huidige afvalbrengstation in Bodegraven, kan de gemeente weer 20 jaar vooruit. Die investering betekent wel dat de leningenportefeuille verder oploopt. Dat probleem kan voorkomen worden door gebruik te maken van het afvalbrengstation in Alphen aan den Rijn.
Overgeleverd aan afvalbeleid van Alphen
Het afvalbeleid in beide gemeentes verschilt van elkaar. Enkele verschillen zijn bijvoorbeeld dat Alphen aan den Rijn geen diftar toepast en geen bouwafval accepteert. Voor de meeste inwoners zal de reisafstand toenemen wat op zich al slecht is voor het milieu. In een peiling via BoRe-Spreekt is vastgesteld dat 55% van de inwoners een eigen afvalbrengstation wil houden en bereid is te betalen. (35% wil uitbesteden).
Bespreking in commissie Bestuur en Financiën
Johannes Mattiesing (SGP) is voor uitbesteden omdat hij een investering van 1,8 miljoen te veel vindt op dit moment. Reinoud Doeschot (GL) pleitte voor een eigen afvalbrengstation omdat de gemeente dan ook zelf het afvalbeleid kan bepalen. Hij verwacht dat de ontwikkeling in de verwerking van afval naar grondstof snel zal verlopen. Omdat niet zeker is of de afvalstroom zal toenemen, stelt hij voor om te kiezen voor een korte termijn oplossing en zo weinig mogelijk te investeren in het huidige afvalbrengstation.
Els Oliwkiewicz (CU) vertelde dat de fractie een investering voor de lange termijn in het afvalbrengstation overweegt maar uitbesteding niet uitsluit. Lisbeth Hertog (PvdA) wil meer service en de toegang laagdrempelig houden. Bas Otting (D66) kon zich vinden in de argumentatie van GroenLinks om te kiezen voor een goedkope korte termijn oplossing in Bodegraven. Valentijn Zoomers (VVD) en Nico de Heij (CDA) willen eerst meer informatie over de kosten van uitwijken naar Alphen aan den Rijn voordat ze een voorkeur willen uitspreken.