27 november 2020

Opschaling zorg COVID-centra voor niet-ziekenhuiszorg

Sinds half augustus zijn er in de ROAZ-regio West tien zogenoemde COVID-centra operationeel. Dit zijn speciaal ingerichte afdelingen in bestaande verpleeg- en verzorgingstehuizen, COVID-patiënten worden opgevangen die het ziekenhuis mogen verlaten, maar nog niet voldoende hersteld zijn om naar huis te kunnen. Daarnaast zijn deze centra ook bedoeld voor mensen die door een COVID-besmetting niet thuis kunnen blijven maar ook niet in het ziekenhuis hoeven te worden opgenomen.

De bezetting in de COVID-centra is de afgelopen periode snel toegenomen. Annette de Boer, Directeur Publieke Gezondheid: “We zien dat deze patiënten ontslagen worden uit het ziekenhuis omdat ze geen specifieke ziekenhuiszorg meer nodig hebben. Ze hebben echter nog teveel zorg nodig om direct naar huis te kunnen. Doordat deze patiënten terecht kunnen in de COVID-centra krijgen de ziekenhuizen ruimte om nieuwe patiënten op te vangen.

De druk op de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen is hoog. Naast de extra zorg in de COVID-centra, is er ook de zorg voor eigen besmette bewoners en uitval van personeel dat in quarantaine of isolatie moet vanwege (mogelijke) besmetting.

Naast COVID hebben de medewerkers te maken met de risico’s op uitbraken van andere ziekten zoals in dit seizoen de griep. Het ziet er naar uit dat de druk op de zorg in de verpleeg- en verzorgingshuizen de komende periode nog niet zal afnemen.

0 Shares
Sluit Menu