14 oktober 2020

Opinie: Amateur- en breedtesport wéér op slot!

Nog maar nauwelijks zijn de competities opgestart of er moet alweer gestopt worden. Wéér gaat de amateursport op slot.  Als sportliefhebber om gek van te worden.

Voorspelbaar

Je kon in augustus al op je klompen aanvoelen dat het fout zou gaan met de coronabesmettingen. Feestvierende jongeren die de richtlijnen aan hun laars lapten. Veel vakantiegangers die vanuit Zuid-Frankrijk en Spanje, zoals het RIVM onlangs aangaf, het virus weer meebrachten. We hebben het allemaal laten gebeuren. En veel te laat is daarop geanticipeerd! Wanneer zegeviert het gezonde verstand!

Frusterend

Ook deze nieuwe coronamaatregelen zijn heel ingrijpend voor de sportclubs. Heel frusterend hoe al hun inspanningen om volgens de richtlijnen de sport binnen de club mogelijk te maken, uiteindelijk helemaal voor niets zijn geweest. Veel voetbalclubs hadden tenten gehuurd om de 1,50 m nog meer gestalte te kunnen geven. Voor alle duidelijkheid het amateurvoetbal en eigenlijk het hele buitensportgebeuren is duidelijk geen brandhaard gebleken. De meeste besmettingen vinden thuis, op het werk en bij vrienden en familie plaats. Uit onderzoek is aangetoond dat het contact buiten op het speelveld binnen de 1.50 m gemiddeld zeer kort is. Een besmetting oplopen, is dan verlaarloosbaar klein.

Financieel moeilijk

Sinds maart hebben de sportclubs nog nauwelijks barinkomsten kunnen genereren. Al veel hebben het financieel moeilijk. De amateurclubs draaien op voornamelijk vrijwilligers en hebben derhalve geen loonkosten om daar op te kunnen bezuiningen. En wat doen hun leden als ze nauwelijks meer kunnen sporten?

Perspectief?

Welk perspectief is er als we zo blijven door polderen van de ene golf na de andere? Een lichtpuntje in dit verband is nog wel de routekaart die er nu EINDELIJK is, zodat je een beetje weet waar je aan toe bent in een bepaalde situatie. Het lijkt er sterk op dat we in een vicieuze cirkel zitten totdat een medicijn of liever nog een vaccin dat kan doorbreken.

• Routekaart voor de sport

Druk

De KNVB gaat als grootste sportbond in ieder geval in overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS. Om hard te werken aan het verduidelijken van alle maatregelen voor het amateurvoetbal. De voetbalbond wil benadrukken dat we de voordelen die het sporten en het amateurvoetbal bieden niet uit het oog moeten verliezen. Niet tijdens de coronatijd en ook niet voor daarna! Het zou goed zijn als ook andere sportbonden zich duidelijker laten horen, want het sporten is een onmisbare schakel voor het bevorderen van de volksgezondheid.

• Bericht & beeld: André van Egdom

0 Shares
Sluit Menu