Gepubliceerd 24 juni 2021

Ook de eikenprocessierups meldt zich weer

De eikenprocessierups houdt wel van gezelschap en je ziet ze meestal op eikenbomen in een keurige stoet. De rups heeft brandharen die zich verspreiden met de wind en als ze op je huid terecht komen is dat beslist geen leuke ervaring. Dus blijf zo ver mogelijk uit de buurt van eikenbomen en let goed op of je geen colonnes ziet.

Toch contact gehad of irritatie? Spoel de huid goed met lauw water. Of strip de huid met plakband

Niet wrijven of krabben!

De klachten gaan binnen twee weken vanzelf over.

Bel de huisarts bij ernstige oogklachten of bij allergische klachten.

Eikenprocessierups houdt van colonnes

Ook de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk houdt de ontwikkeling van de eikenprocessierups in de gemeente goed in de gaten. De al bekende plaatsen worden gemonitord, zodat de rups bestreden kan worden zodra dat nodig is. Maar ook andere rupsen eten blaadjes van eikenbomen – bij de bestrijding gaat het alleen om eikenprocessierupsen. Die hebben lange witte haren en lopen in processie, in een rij achter elkaar aan. Ziet u een nieuwe verblijfplaats van de eikenprocessierups of ervaart u er overlast van? Meld dat dan bij de gemeente via 0172 – 522 522 of maak een melding via www.bodegraven-reeuwijk.nl/melding-openbare-ruimte. De gemeente bestrijdt alleen in de openbare ruimte, maar adviseert u ook graag als u een nest eikenprocessierupsen in uw eigen tuin – dus in een particuliere boom – tegenkomt.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN