20 juni 2022

Onze brandweerkorpsen zoeken aanwas

Een tekort aan vrijwilligers bedreigt de slagkracht van de brandweerkorpsen in Bodegraven, Nieuwerbrug, Driebruggen en Reeuwijk. Een speciale wervingsactie, die ook wordt uitgerold voor andere gemeenten en korpsen in Hollands Midden, moet zorgen voor de dringend noodzakelijke aanwas.

Al langere tijd loopt de interesse voor de lokale brandweerkorpsen terug. Het wordt daarom steeds lastiger voor de korpsen voldoende manschappen op de been te brengen. Dat geldt met name overdag: voordat een brandweerauto (met spuitapparatuur) na een melding mag uitrukken moeten ten minste zes gekwalificeerde brandweerlieden present zijn. Waar vroeger veel vrijwilligers in de dorpen zelf werkten en dus snel beschikbaar konden zijn is dat tegenwoordig steeds minder het geval.

Potentiële bezetting
Als vuistregel geldt per tankspuitauto een potentiële bezetting van 18 mensen. Zo blijven ook in vakanties en tijdens zon- en feestdagen voldoende brandweerlieden beschikbaar als de nood aan de man komt. Door de terugloop van vrijwilligers is dat steeds moeilijker haalbaar. In onze gemeente is de nood het hoogst in Reeuwijk, maar ook bij de korpsen in de drie andere kernen loopt de beschikbaarheid behoorlijk terug door de uitstroom van leden. Alle korpsen zoeken daarom naarstig naar nieuwe mensen.

De teruglopende beschikbaarheid betekent dat wekelijks de brandweerkorpsen overdag niet meer kunnen uitrukken en zich helemaal afmelden. Andere korpsen vullen dan dat gat noodgedwongen op, maar het komt steeds vaker voor dat in onze gemeente twee van de vier korpsen onvoldoende mensen achter de hand hebben.

Speciale website
In de wervingsactie, onder meer te zien via de speciale website wordbrandweer.NL wordt de nadruk gelegd op het maatschappelijk nut van de functie, zoals met deze wervende tekst: “Wanneer je brandweer bent bij Brandweer Hollands Midden ben je onderdeel van iets groters. Je raakt betrokken. Betrokken bij jouw lokale gemeenschap. Word onderdeel van de brandweerfamilie. Want die staat altijd voor je klaar.”Vrijwillige brandweerlieden moeten een tweejarige opleiding volgen, maar ontvangen van meet af aan een financiële vergoeding voor de gemaakte uren. Op de speciale website wordbrandweer.NL kunnen belangstellenden zich aanmelden

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Het weer

Zon en wolkenvelden

Vandaag zijn er zonnige perioden maar trekken er ook wolkenvelden over. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten tot westen. De thermometer geeft in de middag 21°C aan.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen. Het kwik zakt naar 11°C.

Dinsdag een zelfde weerbeeld. Zon en wolken wisselen elkaar af. De matige wind draait naar het noordwesten. De temperatuur wordt 20°C.

Foto: Malgorzata Kazmierczak Wolken en zon

 

Foto: Tonnie Morsink Hollandse luchten

Zonnige momenten en wolken

Deze vrijdag wisselen wolken en zonnige momenten elkaar af. Er staat een matige zuidwestenwind. De thermometer geeft 20°C aan.

De nacht verloopt vrij helder bij een minimumtemperatuur van 12°C.

Zaterdag een mix van wolken en zon met de meeste zon in de ochtend. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht opklaringen. Het koelt daarbij af naar 13°C.

Zondag zonnige perioden maar ook stapelwolken. De matige wind zit in de westhoek. De temperatuur wordt 21°C.

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu