Gepubliceerd 12 oktober 2022

Ondernemers protesteren tegen extreme verhoging OZB

Ondernemersvereniging OPBR protesteert tegen de gemeentelijke plannen om de onroerendezaakbelasting (OZB) fors te verhogen. Voorzitter van Ondernemersplatform Bodegraven-Reeuwijk (OPBR) Jan Oostveen luidt de noodklok.

Henri Stolwijk interviewt Jan Oostveen

“Ik maak me grote zorgen. Ondernemers waren al kwetsbaar door de extreem hoge brandstof- en grondstofprijzen. Deze verhoging is geen druppel, maar een badkuip die de emmer doet overstromen.”

In het voorjaar sprak het coalitieakkoord nog van een verhoging van 12,5% voor niet-woningen (bedrijfspanden) in 2023 – en nog eens 12,5% in 2024. “Een flinke verhoging, dacht ik toen,” reflecteert Jan Oostveen, “maar die valt in het niet bij de verhoging in de huidige begroting.

In 2023 worden eigenaren van niet-woningen geacht maar liefst 25% meer te betalen. Een verdubbelde verhoging!” En het kan nog sterker. Die 25% is ná verrekening van een verlaagde afvalstoffenheffing en rioolheffing. In feite wordt de OZB niet-woningen met 31,5% verhoogd. “Dat is een ongelofelijke stijging in een al dure gemeente. En dat op een moment dat elke ondernemer moet trappelen om zijn hoofd boven water te houden,” zegt Jan.

Bijzondere financiële onderbouwing
Een behoorlijk deel van de verhoging zit hem in de inflatiecorrecties – meervoud. Vorig jaar is er gerekend met 1,5% inflatiecorrectie voor 2022. Omdat de inflatie afgelopen jaar een stuk hoger was – de gemeente rekent met 8% – rekent de gemeente een extra 7% inflatiecorrectie achteraf. Ondertussen wordt de verwachte inflatie voor volgend jaar ook gewoon doorberekend, dus nog eens 6% erbij.

Zeer ongebruikelijk
Deze dubbele correctie is zeer ongebruikelijk. Het college excuseert zich dan ook en belooft dat ze dit trucje volgend jaar niet nog eens uithalen. Maar Jan is er niet gerust op. “Als het verschil met de echte inflatie groter is dan 5%, kunnen we ook volgend jaar een dubbele correctie verwachten. Het inflatiecijfer van september was 14,5%, dus we moeten het nog afwachten.”

Buiten proportie
Het kan ook anders, ziet Jan bij andere gemeenten. Bij de vorige verhoging liet OPBR al zien dat Bodegraven-Reeuwijk niet zo goedkoop was als het college deed geloven. De OZB niet-woningen ligt boven het landelijk gemiddelde en een gemeente als Alphen aan den Rijn heeft een veel lagere OZB.

Ook in de begroting van dit jaar ontzien omliggende gemeentes ondernemers (en inwoners) meer dan Bodegraven-Reeuwijk. Alphen aan den Rijn hanteert een inflatiecorrectie van maar 3% en Gouda zelfs een totale verhoging van slechts 2,2%. “Zo kan het dus ook,” zegt Jan. “De dubbele inflatiecorrectie plus autonome verhoging in Bodegraven-Reeuwijk is echt buiten proportie.”

Steek de hand in eigen boezem
Ten slotte moet er nog iets van Jans hart dat misschien minder rationeel is, maar in zijn ogen wel druipt van de symboliek: de gemeentelijke uitgaven aan de eigen organisatie gaan niet naar beneden, maar omhoog, met 4%. Die uitgaven worden op andere terreinen gecompenseerd om tot een totale besparing te komen van 3 procent. “3 procent! Een lachertje,” aldus Jan. “Zelfs de door de crises minst geraakte ondernemer moet meer besparen dan 3 procent.”

De gemeente zit in financieel zwaar weer en een lastenverhoging was te verwachten in deze tijden, geeft de voorzitter van OPBR toe, maar een huishoudboekje heeft twee kanten. “Het zou het college sieren ook de hand in eigen boezem te steken en iets aan de uitgaven te doen.”In een interview met BR6 sprak voorzitter Jan Oostveen zich eerder al uit tegen de voorgenomen verhoging van de OZB voor bedrijven. Hier een compilatie, het complete interview is deze week te zien op tv en binnenkort op het You Tube kanaal van de omroep.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN