Gepubliceerd 7 januari 2024

Ondanks aanpassingen voor loswal toch zienswijzen ingediend

Aan de Zoutmansweg in Reeuwijk-Brug wil de gemeente tegenover de huisnummers 86 en 88 een loswal aanleggen. De loswal is bedoeld om zwaar materieel van een vrachtwagen over te laden op een boot, zodat het materieel over water vervoerd kan worden naar bouwplaatsen in het plassengebied. Om de aanleg van de loswal mogelijk te maken moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Er zijn drie betrokkenen die een zienswijze hebben ingediend naar aanleiding van de wijziging van het bestemmingsplan.

Betrokkenen zijn bang dat de Breevaart te smal wordt, het onveilig is voor fietsers, het fietspad kapotgereden zal worden en er zijn zorgen over geluidsoverlast. Geen van de zienswijzen heeft geleid tot aanpassing van het pan omdat er al rekening is gehouden met genoemde bezwaren en maatregelen zijn genomen. Op 10 januari zullen twee bezwaarmakers de gemeenteraad toespreken. De wijziging van het bestemmingsplan wordt op 17 januari besproken in de commissie Ruimte.

Noodzaak en veiligheid fietsers
De wegen in het plassengebied zijn smal en liggen op een slappe bodem waardoor ze niet geschikt zijn voor zwaar verkeer. Bovendien levert zwaar verkeer gevaarlijke situaties op voor fietsers en voetgangers in het plassengebied. Ook de loswal levert een risico op voor fietsers. Om de loswal te kunnen bereiken moeten vrachtwagens een druk fietspad overteken. Om het risico op ongelukken te minimaliseren is afgesproken dat gebruikers van de loswal verkeersregelaars inzetten en de bushalte tegenover de loswal wordt verwijderd.

Omdat het nu al verboden is voor zwaar verkeer om door het plassengebied te rijden, is er een overslagterrein op Zoutman aangelegd voor de overslag van grote naar kleine vrachtwagens, maar dat levert juist meer verkeer op in het plassengebied. Om het aantal verkeersbewegingen te verminderen is vervoer over water een oplossing. De maat van de bruggen bepaalt de omvang van de boten die gebruikt kunnen worden.

Lees ook: Draagvlak voor loswal langs Breevaart | BR6 Nieuws

Tekst Anneke Bekker
Bron: agenda commissie Ruimte van 17 januari 2024

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN