Helaas is het niet gelukt om het aantal plastic flesjes dat in het milieu belandt met 70-90% te laten afnemen. In 2018 zijn eerst afspraken hierover gemaakt met het bedrijfsleven en de VNG. Als dit niet werd behaald, zou statiegeld ingevoerd worden. Dat is nu het geval.
Verreweg de meeste gebruikers zorgen er keurig voor dat hun flesje niet in het milieu terecht komen maar helaas blijkt er nog steeds een hardnekkige groep te bestaan die zich kennelijk geen zorgen maken over de vervuiling die ze teweeg brengen en het leefklimaat voor zichzelf maar ook anderen voor nu en de in de toekomst schaden.


Over een maand (1 juli) komt er dan ook statiegeld op kleine flesjes (< 1 liter). Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Met dit besluit komt een einde aan 20 jaar discussie over statiegeld op plastic flesjes. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen daarnaast vrijwillig kiezen voor een innamepunt.
Producenten zijn verantwoordelijk voor het nieuwe statiegeldsysteem en dragen hiervan de kosten. Zo moeten er nieuwe inzamelmachines komen, apparaten die de flesjes plat maken en moet het transport en sorteren worden geregeld en dat zal straks wel in winkelprijs terug te zien zijn.
Blikjes
De volgende stap die staatssecretaris van Veldhoven tegen het zwerfafval zet, is het aantal blikjes in het milieu verminderen. Van Veldhoven hanteert een vergelijkbare aanpak als bij flesjes. In het najaar van 2021 moet 70-90% minder blikjes in het zwerfafval zijn gerealiseerd. Lukt dat niet, volgt ook statiegeld op blikjes. In het najaar van 2021 volgt hierover een besluit.