Gepubliceerd 3 juni 2021

Nu ook statiegeld op kleine plastic flesjes

Helaas is het niet gelukt om het aantal plastic flesjes dat in het milieu belandt met 70-90% te laten afnemen. In 2018 zijn eerst afspraken hierover gemaakt met het bedrijfsleven en de VNG. Als dit niet werd behaald, zou statiegeld ingevoerd worden. Dat is nu het geval.

Verreweg de meeste gebruikers zorgen er keurig voor dat hun flesje niet in het milieu terecht komen maar helaas blijkt er nog steeds een hardnekkige groep te bestaan die zich kennelijk geen zorgen maken over de vervuiling die ze teweeg brengen en het leefklimaat voor zichzelf maar ook anderen voor nu en de in de toekomst schaden.

Statiegeldfles logo op de flessen
Hier ergert zich het overgrote deel van de consument zich aan

Over een maand (1 juli) komt er dan ook statiegeld op kleine flesjes (< 1 liter). Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars.  Met dit besluit komt een einde aan 20 jaar discussie over statiegeld op plastic flesjes. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen daarnaast vrijwillig kiezen voor een innamepunt.

Producenten zijn verantwoordelijk voor het nieuwe statiegeldsysteem en dragen hiervan de kosten. Zo moeten er nieuwe inzamelmachines komen, apparaten die de flesjes plat maken en moet het transport en sorteren worden geregeld en dat zal straks wel in winkelprijs terug te zien zijn.

Blikjes

De volgende stap die staatssecretaris van Veldhoven tegen het zwerfafval zet, is het aantal blikjes in het milieu verminderen. Van Veldhoven hanteert een vergelijkbare aanpak als bij flesjes. In het najaar van 2021 moet 70-90% minder blikjes in het zwerfafval zijn gerealiseerd. Lukt dat niet, volgt ook statiegeld op blikjes. In het najaar van 2021 volgt hierover een besluit.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN