Jan van de Burght van de werkgroep “Republiek aan den Rijn” uit Nieuwerbrug zoekt contact met familieleden van werknemers die gewerkt hebben aan uitgraven van de put van Broekhoven. Hij wil graag zoveel mogelijk verhalen optekenen over die tijd. Je kunt contact opnemen met Jan via de telefoon: 0348-688558 of via de e-mail jan@nieuwerbrug.net.

Bron: Historische Kring Bodegraven
Al voor de Tweede Wereldoorlog lag rijksweg A12 er tussen Den Haag en utrecht. Het traject tussen Reeuwijk en Woerden kwam pas in 1940 gereed en viert dus dit jaar zijn 80e verjaardag.
Tussen eind 1936 en medio 1939 hebben vele honderden arbeiders zes dagen per week, dag en nacht, gewerkt aan de aanleg van dit deel van de Rijksweg. Het was N.V. Aannemersmaatschappij v.h. J.P. Broekhoven uit Nijmegen die het zandbed van dit gedeelte mocht aanleggen.

Bron: Historische Kring Bodegraven
Het benodigde zand werd gehaald uit een terrein dat in Nieuwerbrug langs de Weiweg gelegen was. Met graafmachines en later met een zandzuiger werd het afgegraven en met zandtreinen naar het tracé gereden. De waterplas die daardoor is ontstaan wordt daarom wel de “Put van Broekhoven” genoemd.
Vele honderden mannen en jongens vonden hier werk, waaronder een groot aantal uit Nieuwerbrug en Bodegraven, maar ook uit Driebruggen, Zwammerdam, Reeuwijk en verdere omgeving. In die tijd van economische crisis was dat voor veel gezinnen een redding voor jaren.
Een enkele jongeman die toen bij Broekhoven werkte aan Rijksweg 12 kan misschien nu op hoge leeftijd nog vertellen over zijn ervaringen uit die tijd. Kwam hij misschien lopend, of op de fiets en wat deden hij en zijn collega’s precies en onder welke omstandigheden? Botsingen en ongelukken met de zandtreinen zijn bekend, ook dat er een Romeinse helm en een bronzen speerpunt zijn gevonden, maar er is vast veel meer te vertellen over de dagelijkse werkzaamheden en gebeurtenissen waaronder die noeste arbeid moest worden verricht.