Gepubliceerd 11 september 2022

Nieuwe vaccinatieronde vanaf 19 september

Iedereen van 12 jaar en ouder krijgt vanaf 19 september de kans zich te laten vaccineren met een herhaalprik tegen corona met een aangepast vaccin tegen de Omikronvariant. GGD Hollands Midden start met vaccineren op de huidige drie grote locaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden. De vaccinatielocaties zijn vanaf 19 september zeven dagen per week open van 8:00 tot 15:30 uur. Voorlopig kan de herhaalprik alleen op afspraak worden gehaald.

Vaccinatiestraat Gouda

Je kan de herhaalprik alleen krijgen als je de basisserie hebt gehad. De basisserie bestaat uit twee prikken tegen corona (of één in geval van het Janssen-vaccin of na een coronabesmetting). Bovendien moet het minimaal drie maanden geleden zijn dat je de laatste prik of coronabesmetting had.

Bescherming op peil brengen

Er wordt rekening gehouden met meer coronabesmettingen in het najaar. Een coronavaccinatie beschermt je tegen ernstige ziekte en sterfte en verkleint de kans dat je anderen besmet. Maar deze effecten nemen in de loop van de tijd af. Een herhaalprik zorgt dat je afweersysteem het coronavirus weer goed herkent en in actie komt als dat nodig is. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de herhaalprik halen, zodat minder mensen ernstig ziek worden. Het voorkomt dat de zorg het te druk krijgt en helpt bij het openhouden van de samenleving.

Uitnodiging

Mensen die dit jaar 60 jaar of ouder zijn, krijgen een uitnodigingsbrief van het RIVM. Dit gebeurt stapsgewijs van oud naar jong. De eerste uitnodigingen liggen 13 september op de mat. Zorgorganisaties nodigen de komende weken bewoners en medewerkers uit. Ben je jonger dan 60 en ontvang je jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik? Dan krijg je vanaf de eerste helft van oktober via je huisarts een uitnodiging voor de herhaalprik tegen corona. Dit geldt ook voor mensen jonger dan 60 met het syndroom van Down. Hierna wordt de rest van de bevolking van 12 jaar en ouder via de media opgeroepen.

Basisserie zonder afspraak

Vanaf 19 september kun je nog twee soorten coronavaccinaties krijgen: de basisprik en de herhaalprik. In tegenstelling tot de herhaalprik, hoef je voor een basisprik bij Hecht GGD Hollands Midden geen afspraak te maken. Je kunt gewoon binnenlopen op een van onze vaccinatielocaties. Een basisprik wordt gegeven met het oorspronkelijke vaccin. Dat komt omdat het vernieuwde vaccin nu alleen nog is goedgekeurd als herhaalprik. Het oorspronkelijke vaccin beschermt nog steeds goed tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden door corona.

Voorbereidingen in volle gang

Hecht GGD Hollands Midden is druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de nieuwe vaccinatieronde. De personele bezetting is rond. Onder hen opvallend veel mensen die al eerder bij de GGD werkten en zich nu opnieuw willen inzetten. De medewerkers volgen momenteel de benodigde training om hun kennis en vaardigheden op peil te brengen voor de nieuwe vaccinatieronde. Op de drie locaties worden priklijnen gereedgemaakt om in totaal tegen de 5.000 prikken per dag te kunnen zetten. Mocht dat nodig zijn, kan in korte tijd opgeschaald worden naar 10.000 vaccinaties per dag. De verwachting is dan ook dat iedereen die wil, snel gevaccineerd kan worden.  

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN