15 december 2022

Nieuwe sloot langs Broekveldselaan is klaar

Samen met de gemeente heeft het Hoogheemraadschap Rijnland een sloot gegraven tussen de Goudse Vaart (Emmakade) en de Grutto in Bodegraven. Wethouder Robin Kersbergen en de hoogheemraad Waldo von Faber maakten het project afgelopen woensdag af met het planten van de laatste boom.

hoogheemraad Waldo von Faber en wethouder Robin Kersbergen

Al jaren wateroverlast na hoosbuien
Al jaren was er bij zware regenval wateroverlast in de buurt. Met het oog op de klimaatverandering heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland samen met de gemeente de afvoercapaciteit van het water vergroot. Waar de sloot de weg of het sportveld kruist is een ondergrondse verbinding aangelegd: grote buizen met een diameter van maar liefst 2meter. De nieuwe watergang ontlast niet alleen de Emmakade, maar ook het water in de Dronenwijk wordt beter afgevoerd.

Blauw-groene corridor
Er is niet alleen gewerkt aan het water maar ook aan het groen. Langs de Broekveldselaan en de Grutto heeft de gemeente namelijk nieuwe bomen en struiken aangeplant. De hondenvijver bij de Grutto is verbonden met de achtergelegen sloot bij de Watersnip. Zo is er een ecologische waterverbinding ontstaan, waar flora en fauna zich verder kan ontwikkelen. Het watersysteem is robuuster en toekomstbestendig gemaakt. Zo trekt het water bij flinke regenbuien makkelijker weg.

Klimaat
De watergang levert een grote bijdrage aan het klimaatrobuust maken van de omgeving. Het nieuw aangeplante groen zorgt, samen met het water, voor een mooie ecologische strook. En de aannemer heeft ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk CO2 is uitgestoten tijdens deze klus, onder andere door het gebruik van zoveel mogelijk elektrische machines.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Regen

In de ochtend is het bewolk en valt er regen of vallen er buien. De zwakke tot matige wind zit in de oosthoek. De thermometer geeft 8°C aan.

In de middag bewolk en er vallen daarbij buien. In de loop van de middag klaart het op. De matige wind waait uit het noordoosten. Veel warmer dan 9°C wordt het niet.

In de avond en eerste deel van de nacht brede opklaringen. Later in de nacht valt er opnieuw regen. Het koelt daarbij af naar 3°C.

Foto: Mees Voorjaar

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu