Gepubliceerd 1 maart 2024

Nieuw treinstation Gouda Zuidplas inpasbaar

Een mogelijk nieuw treinstation ‘Gouda-Zuidplas’ op de spoorlijn Rotterdam-Gouda is haalbaar en kan worden ingepast in de toekomst. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Gouda, Zuidplas en de Regio Midden-Holland. Dit station, gelegen in de driehoek van Moordrecht, het Middengebied (Vijfde dorp) en Westergouwe, biedt flinke voordelen voor de inwoners en de regio.

De gespecialiseerde bureaus Decisio en SMA und Partner hebben onderzoek gedaan naar de locatie en de technische haalbaarheid van het station in de toekomstige dienstregeling. Uit hun onderzoek blijkt dat een treinstation in de driehoek tussen het Middengebied, Westergouwe en Moordrecht op het kruispunt van wegen en fietspaden aanzienlijke voordelen voor bewoners oplevert door onder andere reistijdwinst en minder verkeersdruk op wegen. Dit wordt versterkt als het station wordt gecombineerd met een snelle buslijn tussen het Middengebied (Zuidplas) en Lansingerland-Zoetermeer, waardoor een verbinding met de trein naar Den Haag en de RandstadRail ontstaat.

Op middellange termijn (2030-2035) is het mogelijk om 2 x per uur een trein te laten rijden. Dit kan zonder extra dure ingrepen zoals een spoorverdubbeling. Op lange termijn (2035-2040) kan de trein 4 x per uur stoppen, zowel op het nieuwe station als op station Nieuwerkerk aan den IJssel. Die gefaseerde aanpak past bij de ontwikkeling en doorlooptijd van de grootschalige woningbouw in Zuidplas en Gouda.

Met de komst van 12.000 woningen in Gouda en Zuidplas en direct nabij Moordrecht, voorziet het station straks in de mobiliteitsbehoefte van bestaande en ongeveer 35.000 nieuwe inwoners in het hart van de provincie. Het is een gezamenlijke uitdaging om bij dit soort grote woningbouwontwikkelingen de regio leefbaar en bereikbaar te houden. Daarbij is goed openbaar vervoer essentieel.

De realisatie van het station vereist de komende jaren vervolgonderzoek en gezamenlijke inspanningen om het station op de lijst van infrastructuurprojecten van het Rijk te krijgen.

Tekst: Bianca Verzijl
Foto: Astrid de Haan

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en brede opklaringen

De ochtend begint zonnig. Even later drijft er ook bewolking over. Er staat maar weinig wind en de temperatuur is 6°C.

In de middag een afwisseling van wolken en opklaringen. De matige wind kiest voor de westhoek. De thermometer geeft 10°C aan. In de avond valt er regen.

In de nacht klaart het op. De minimumtemperatuur is 4°C.

Woensdag wisselend bewolkt en opklaringen maar er vallen ook enkele buien. De wind is noordwest en de temperatuur 10°C. 

Foto: Jose van den Helder Zonnige momenten

 

MEEST BEKEKEN