15 september 2021

Nationale titelstrijd wordt weer clash tussen Hollandse en Friese springers (+ interviews)

De laatste tijd trekken de Friezen in de nationale confrontaties met de Hollandse springers steeds aan het kortste eind. In 2019 en 2020 pakte Utrechter Rian Baas de titel bij de senioren en een paar weken geleden in de Tweekamp in Vlist moesten de noordelingen opnieuw hun meerdere erkennen in de Hollanders. Voor de Friezen is dat langzamerhand niet meer te verteren. Zij zijn dan ook tot in hun vezels gemotiveerd het tij te keren. Maar of dat gaat lukken tijdens het NK komende zaterdag in het Friese Burgum, is nog maar de vraag.

Veel kanshebbers

De Polsstokbond Holland vaardigt voor de topklasse bij de heren senioren een groot gezelschap af met springers, waarvan de meesten de 21 meter dit seizoen overbrugden. En dan ben je sowieso kanshebber. Jaco de Groot (Kamerik/21,56 m), Erwin Timmerarends (Bodegraven/21,27 m), Thomas van Midden (Vlist/21,30 m), Wouter van Midden (Vlist/21,38 m) en Rian Baas (Utrecht/21,05 m) zijn springers die de winnende sprong in hun mars hebben.  Ook Lucas van Eijk (Haastrecht/20,96 m), Paul van Meijeren (Zegveld/19,44 m) en Daniel Cluistra (Haastrecht/19,79 m) gaan voor de PBH meedoen op het NK.

• Vier kanshebbers uit het Hollandse kamp. V.l.n.r. Jaco de Groot, Erwin Timmerarends, Thomas van Midden en Rian Baas.

Friese uitdagers

Aan Friese kant is vooral Nard Brandsma uit Warkum een geduchte concurrent voor de Hollandse springers. Hij sprong tijdens de Friese kampioenschappen naar 21,29 m en dat is een afstand die ook respect afdwingt. Andere ijzers in het vuur voor de Friese bond zijn: Ysbrand Galama (Warkum), Sytse Bokma (Hindelopen) en Oane Galama (Hilaard).

Spannend

Vorig jaar werd de finale een thriller. In de 2e ronde sprong Ysbrand Galama naar 21,09 m. De Fries dacht toen de buit al binnen te hebben, totdat Rian Baas sensationeel met 1 cm meer hem alle illusies ontnam. Een dergelijk scenario zou ons ook zomaar weer voorgeschoteld kunnen worden met zoveel kanshebbers.

• Ysbrand Galama werd vorig jaar verslagen door Rian Baas die met 21,10 een centimeter verder sprong dan de Fries.

Details

Polsstokverspringen is een sport waar de kleine details bepalend zijn om ver te komen. Een lichte balansverstoring kan al grote gevolgen hebben voor de afstand en kan zorgen voor een nat pak. Dat maakt de sport zo boeiend. Alles moet kloppen voor de perfecte sprong. Wie dat 18 september in Burgum weet te realiseren, wordt de nieuwe Nederlandse kampioen!

Interviews:

In de opmaat naar het NK sprak BR6-sportverslaggever André van Egdom met de Hollandse springers Erwin Timmerarends en Rian Baas, beiden kanshebber voor de titel. Ook interviewde hij André Faaij, voorzitter van de Polsstokbond Holland.

Interview met Erwin Timmerarends en Rian Baas
Interview met André Faaij

• Bericht: André van Egdom

0 Shares
Sluit Menu