Gepubliceerd 5 december 2022

Mijnklimaatpartij start campagne Olivijn

Burgerbeweging Mijnklimaatpartij is een campagne gestart om de opwarming van de aarde te beperken met behulp van olivijn. Dinsdag komt de importeur van olivijn persoonlijk naar Bodegraven om in de klimaatwinkel demo-pakketten aan te bieden. In een brief aan de gemeenteraad roept Mijnklimaatpartij op om zo snel mogelijk vaker olivijn toe te passen. Bij de inspraak van a.s. woensdag wordt olivijn overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Robin Kersbergen. Ondertussen worden ook tuincentra en hoveniers bij de campagne betrokken.

Pad naar duiker onder spoordijk

Olivijn
Olivijn is een mineraal gesteente dat op ieder continent kan worden gewonnen. Als het vergruisd wordt en in tuinen, op paden of bij oevers wordt gestrooid, dan neemt het bij regen CO2 op en geeft het kalk af. Het gebonden CO2 wordt door de rivieren meegevoerd en in de oceanen opgeslagen..

Klimaatwinkel
De importeur van olivijn in Nederland Eddy Wijnker ziet een sterk groeiende vraag naar olivijn, dat nog niet zo lang geleden is ontdekt als wondermiddel. Hij ondersteunt de campagne met plezier, en overhandigt dinsdag om 11.00 uur een deo-pakket olivijn aan Jennifer Verbaan – Thoen, de voorzitter van de meet-up groep olivijn van Mijnklimaatpartij. Zij paste eerder zelf al olivijn toe bij de inrichting van haar eigen tuin. Ook elders in de gemeente zijn al voorbeelden te vinden, bijvoorbeeld op de parkeerplaats van Merosch.

Inspraak gemeenteraad 7 december
Jennifer Verbaan overhandigt woensdag een pot olivijn aan Robin Kersbergen, wethouder van buitenruimte. Ook de gemeente past soms al olivijn toe, maar krijgt de aanmoediging om dat veel méér te doen, op paden, parkeerplaatsen, speeltuinen en andere verblijfsruimtes. Met olivijn in natuurwater kan ook blauwalg worden voorkomen. Daarvoor wordt ingesproken bij de gemeenteraad.

Campagne
Daarna zet mijnklimaatpartij de campagne door en betrekt daar de tuincentra en hoveniers bij. Jennifer Verbaan: “We willen ook laten zien dat je zo zelf ook op een leuke manier kan bijdragen. Gewoon wat stenen of tegels er uit, wat olivijn en een leuk plantje er in. Zo bereik je al een goed effect.” In de klimaatwinkel kan ook olivijn worden opgehaald om op verjaardagen cadeau te doen.

Bram Tack, voorzitter van de lokale klimaatbeweging is tevreden met deze stap.

“We komen als burgerbeweging aardig op gang, met klimaatbomen planten, een klimaatwinkel met aandacht voor ruilen&delen. De campagne voor olivijn loopt goed en vorige week zijn we gestart met de elektrische deelauto. Ook volgend jaar doen we weer ieder seizoen een meet-up, om te laten zien hoe makkelijk je ook zelf mee kan doen”.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Regendag

In de ochtend drijft er bewolking over maar is het nog droog. Even later gaat het regenen. Er staat een matige zuidenwind bij een temperatuur van 7°C.

In de middag en avond valt er regen. De matige wind waait uit het zuiden. Met 11°C is het zacht voor de tijd van het jaar.

In de nacht regen. De vrij krachtige wind draait naar het westen. De minimumtemperatuur wordt 8°C.

Zondag een afwisseling van wolken en opklaringen. In de avond trekt een regengebied over. De vrij krachtige wind is west. De thermometer geeft 11°C aan.

Foto: Tonnie Nog erg nat

 

MEEST BEKEKEN