6 oktober 2022

Mijnklimaatpartij: Regel participatie in lokaal opgewekte stroom

In een brief aan de gemeenteraad heeft mijnklimaatpartij gevraagd om zo snel mogelijk het beschermen van lokaal eigendom van lokaal opgewekte energie op de agenda te zetten. Hiervoor zijn in juni 2021 moties aangenomen die nog niet zijn uitgevoerd.

In een unaniem aangenomen motie op 23 juni 2021 heeft de gemeenteraad het college de opdracht gegeven om deelname van inwoners aan zonne- en windenergieprojecten te faciliteren en stimuleren. Dit, om te voorkomen dat ondernemingen een volledig aandeel krijgen in energieprojecten en de winst niet ten goede komt aan de gemeenschap. In de Regionale Energie Strategie (RES) staat dat er naar wordt gestreefd om inwoners mede eigenaar te laten zijn van lokaal opgewekte stroom. Er is een motie aangenomen om te streven naar 50%.

Indien inwoners eigenaar zijn van lokaal opgewekte energie komt de winst ten goede aan de lokale gemeenschap. Bijvoorbeeld met een financiële uitkering aan leden van een energiecoöperatie of aan investeringen in lokale initiatieven op het gebied van welzijn en gezondheid. Tijdens participatierondes die werden gehouden tijdens het opstellen van de Regionale Energie Strategie werd gezegd dat lokaal eigendom voor meer draagvlak zorgt bij inwoners voor energieprojecten als zonneweiden en windmolens. Daardoor is er minder risico dat polarisatie optreedt en de kans dat klimaatdoelen worden gehaald neemt toe..

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Regen

In de ochtend is het bewolk en valt er regen of vallen er buien. De zwakke tot matige wind zit in de oosthoek. De thermometer geeft 8°C aan.

In de middag bewolk en er vallen daarbij buien. In de loop van de middag klaart het op. De matige wind waait uit het noordoosten. Veel warmer dan 9°C wordt het niet.

In de avond en eerste deel van de nacht brede opklaringen. Later in de nacht valt er opnieuw regen. Het koelt daarbij af naar 3°C.

Foto: Mees Voorjaar

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu