Gepubliceerd 20 december 2022

Mijnklimaatpartij houdt elk seizoen een meet-up

Hoewel mijnklimaatpartij tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen geen raadszetel heeft kunnen verwerven, spreekt de partij wel maandelijks de gemeenteraad toe. Ook heeft mijnklimaatpartij dit jaar viermaal met een meet-up een nieuwe klimaat campagne gehouden.

Elektrische auto’s delen
Recent was de meet-up voor elektrische deelauto’s. Jeroen van Leeuwen uit Reeuwijk Dorp was daar meteen bij, omdat hij er al een tijdje naar streeft zo’n initiatief te nemen. Die campagne zal komend jaar ook gelijk in alle andere dorpen worden gehouden. Ook klimaat-burgemeester Arthur van Dijk doet in deze groep mee. Er zal ook worden aangemoedigd dat mensen in de straat hun auto gaan delen.

He plan is om 8 jaar lang ieder seizoen weer een onderwerp onder de aandacht te brengen. Niet om mensen de maat te nemen, maar om uit te nodigen zo ook een steentje bij te dragen. Vriendelijk en uitnodigend. Wel gedreven door het besef dat we nog maar zo’n 8 jaar hebben om een ernstige aantasting van het leefklimaat op aarde te beperken.

Meer bomen
De eerste meet-up ging over meer bomen planten. Dat is een werkgroep onder voorzitterschap van Jaap de Vries direct zelf al gaan doen. Er ligt een voorstel bij de gemeente om een nieuw bos van 73 hectare aan te leggen. En het idee om iedere school een klimaatboom te geven is inmiddels geadopteerd door het timmerbedrijf Van den Oudenrijn in het kader van hun jubileum. Bomen nemen CO2 op, en zorgen voor afkoeling.

Klimaatwinkel
De meet-up “ruilen&delen” richt zich met voorzitter Matthja Sterk op het hergebruik van spullen, minder producten, minder grondstoffen, minder klimaat uitstoot. Hiervoor wordt permanent campagne gevoerd via de etalage van de klimaatwinkel die inmiddels in het centrum van Bodegraven is gevestigd. Daar wordt ook “een pondje klimaat” verkocht, om aandacht te vragen voor het klimaat.

Olivijn
De derde meet-up werd onder leiding van Jennifer Verbaan – Thoen gehouden over olivijn. Een overvloedig beschikbaar gesteente dat CO2 oponeemt en afvoert naar de oceaan. Iedereen kan dat in de eigen tuin ook doen. De oproep is gedaan bij de gemeente om dat meer toe te passen op paden en parkeerplaatsen. Inmiddels heeft de eerste school zich gemeld om het in de zandbak te gaan gebruiken. De laatste meet-up ging over elktrische auto’s delen.

Bram Tack

Voorzitter Bram Tack: “De formule lijkt te werken. Bij iedere meet-up komen er nieuwe mensen bij die meedoen”. Hij is tevreden: “We komen als burgerbeweging aardig op gang. Ook volgend jaar doen we weer ieder seizoen een meet-up, om te laten zien hoe makkelijk je ook zelf mee kan doen”.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Regendag

In de ochtend drijft er bewolking over maar is het nog droog. Even later gaat het regenen. Er staat een matige zuidenwind bij een temperatuur van 7°C.

In de middag en avond valt er regen. De matige wind waait uit het zuiden. Met 11°C is het zacht voor de tijd van het jaar.

In de nacht regen. De vrij krachtige wind draait naar het westen. De minimumtemperatuur wordt 8°C.

Zondag een afwisseling van wolken en opklaringen. In de avond trekt een regengebied over. De vrij krachtige wind is west. De thermometer geeft 11°C aan.

Foto: Tonnie Nog erg nat

 

MEEST BEKEKEN