7 januari 2023

Meer gezinnen komen in 2023 in aanmerking voor energietoeslag

Om in 2023 meer huishoudens in aanmerking te laten komen voor 1.300 euro energietoeslag, stelt het college voor om de inkomensnorm te verruimen van 120% naar 140% van het bijstandsniveau. Daardoor komen naar verwachting 1.665 huishoudens in aanmerking voor de toeslag in plaats van 1.120. De gemeente heeft vorig jaar 1.2 miljoen euro ontvangen van het Rijk voor het uitkeren van de energietoeslag. Daarvan is 202.000 euro niet gebruikt. Het college vraagt aan de gemeenteraad of dat bedrag toegevoegd mag worden aan het armoedefonds.

Tekort voor energietoeslag aanvullen uit armoedefonds
Voor 2023 ontvangt de gemeente ook 1.2 miljoen euro van het Rijk. Maar omdat door de verruiming van de inkomensnorm er meer gezinnen in aanmerking komen voor de energietoeslag dan in 2022, ontstaat er een tekort. De gemeenteraad wordt gevraagd of het tekort mag worden aangevuld vanuit het armoedefonds. Het voorstel wordt 18 januari besproken in de commissie Samenleving, die vanaf 20.00 uur vergadert in de trouwzaal.


Klusteam
Er volgt nog een apart collegevoorstel voor de inzet van een installatieservice. Deze bestaat uit energieklussers die persoonlijk laagdrempelig advies geven aan huishoudens tijdens een huisbezoek en direct kleine besparende maatregelen nemen. Denk hierbij aan het plaatsen van radiatorfolie en ledlampen.

Uitvoeren motie
Met dit voorstel voert het college een deel van de op 8 november 2022 aangenomen motie armoedebeleid uit die werd ingediend door CDA, BBR, PvdA en LLBR. Uiteindelijk stemden alleen D66, GroenLinks en de SGP tegen de motie omdat ze het niet met alle punten van de motie eens waren.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken, regen en opklaringen

In de ochtend is het voornamelijk bewolkt en valt er een enkele bui. De matige tot vrij krachtige wind is zuidwest. De thermometer geeft 12°C aan.

In de middag een mix van wolken en brede opklaringen. De vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 14°C.

In de avond en begin van de nacht opklaringen. Later in de nacht gaat er lichte regen vallen. Het koelt daarbij af naar 9°C.

Vrijdag ziet er niet goed uit. Er drijft bewolking over waaruit het van tijd tot tijd regent. De matige wind is zuid tot zuidwest. De thermometer geeft deze dag 12°C aan.

Foto: Mees Magnolia

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu