19 februari 2021

Marit Egas naar finale voorleeskampioenschap

De Reeuwijkse Marit Egas zat woensdagmiddag vol gezonde spanning thuis achter de computer. Samen met 6 andere schoolwinnaars was ze verbonden met Bibliotheek De Groene Venen voor de digitale bibliotheekronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. ‘Natuurlijk was ik wel zenuwachtig’, geeft Marit een dag later aan, ‘maar ik wist tijdens het lezen dat ik er vooral plezier in moest hebben.’ Voor de jury sprong Marit eruit: op naar de finale!

Elk jaar tijdens de kinderboekenweek organiseert Basisschool De Regenboog een voorleeswedstrijd voor de leerlingen van groep 7 en 8. Marit heeft vorig jaar, geïnspireerd door haar vriendinnetje Talitha, ook mee gedaan, maar won niet. Dit jaar wilde ze het gewoon nog eens proberen, omdat ze het erg leuk vond. Ze vindt het vooral fijn om iedereen in haar verhaal mee te nemen en te laten horen wat ze zelf leuk vindt. Dat zijn vooral mysteries en griezelboeken.

Na de ronde in de klas moest ze het op school opnemen tegen de winnaar van groep 7 en de winnaar van de andere groep 8. Marit won weer en mocht door naar de bibliotheekronde, normaal gesproken in Waddinxveen maar dit jaar dus vanachter de computer. De jury gaf aan: ‘Marit sprong er voor ons uit. Zij had veel zelfvertrouwen tijdens het voorlezen, nam op de juiste momenten een pauze waardoor het verhaal heel spannend overkwam, las duidelijk, keek af en toe ook naar het “publiek” en koos een goed fragment uit in het boek.’

De kwartfinales en de provinciale finales worden samengevoegd. Er is sprake van één digitale ronde, waarbij een vakjury uit 80 bibliotheekwinnaars (29 van Noord-Holland en 51 van Zuid-Holland) twee winnaars kiest: één van Noord-Holland en één van Zuid-Holland. Zo lang er bij Marit het plezier in het lezen blijft af spetteren, kan ze nog heel ver komen.

0 Shares
Sluit Menu