Gepubliceerd 31 mei 2021

Maai mei niet ten behoeve van insecten

Monique jonker (PvdA) stelde tijdens de gemeenteraadsvergadering van 26 mei voor om in de maand mei niet te maaien. Daardoor kunnen de insecten meer voedsel vinden. Ze diende mede namens de ChristenUnie een motie in met de toepasselijke titel “Maai mei niet”.

SGP, CDA en VVD uitten bezwaren omdat de verruiging nadelig kan zijn voor agrariërs als de zaden van distels in het weiland terecht komen. Ook voorzien zij afkeurende blikken van inwoners en hogere kosten als het hoge gras uiteindelijk in juni wel gemaaid mag worden.

Wethouder Kees Oskam verzekerde dat er met beleid geselecteerd zal worden welke percelen wel en welke niet in aanmerking komen voor bloemrijk gras. Het Rosarium zal bijvoorbeeld in mei wel gemaaid worden maar sommige stroken langs een fietspad kunnen best overgeslagen worden tot de bloemen zijn uitgebloeid. Volgens de distelverordening zijn er geen distels toegestaan in bermen langs weilanden.

Uiteindelijk is de motie aangenomen met vier stemmen tegen. Fractie van Os, SGP en Jan van Rooijen (CDA) stemden tegen. Wethouder Oskam beloofde dat er na een jaar een evaluatie komt.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN