Gepubliceerd 15 december 2023

KWF helpt in de strijd tegen huidkanker in Hollands Midden

Hecht GGD Hollands Midden krijgt ruim € 126.000 financiering van KWF voor een tweejarig project voor betere zonbescherming. Hiermee kunnen inwoners van Katwijk en Noordwijk beter worden beschermd tegen huidkanker. In regio Hollands Midden komt deze vorm van kanker namelijk bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas. In totaal investeert KWF € 6 miljoen in tien projecten verspreid over Nederland.

Kankeratlas
“Mede dankzij de Nederlandse Kankeratlas weten we dat huidkanker meer voorkomt in de kustgemeenten, waar meer zonuren zijn en een sterkere zonkracht”, zegt Carla van Gils, directeur van KWF. “Dat geldt ook voor de regio Hollands Midden. Dankzij deze financiering kan Hecht GGD Hollands Midden nu nog intensiever aan de slag met gerichte interventies. Met als doel dat mindermensen in deze regio huidkanker krijgen.”

Huidkanker
“De cijfers in de recent gepubliceerde kankeratlas laten zien dat huidkanker bovengemiddeld vaak voorkomt in de regio Hollands Midden”, zegt GGD-projectleider Leanne Reijnen. “Met de projectfinanciering van KWF kunnen we een tweejarig project starten om huidkanker onder inwonersin regio Hollands Midden terug te dringen. Denk daarbij aan het plaatsen van zonnebrand dispensersen uv-index palen op bijvoorbeeld scholen, kinderopvanglocaties en strandtenten. Maar ook aan het creëren van bewustwording en het bevorderen van het gebruik van zonwerende producten.”

Succesvolle proef

Jacco Knape (wethouder Economie gemeente Katwijk): Na een succesvolle proef met tweezonnebrandpalen in onze gemeente is het goed dat we nog meer zonnebrand beschikbaar kunnen stellen. Zo kunnen we de bewustwording over huidkanker vergroten en het gebruik van zonnebrand stimuleren.

Aan de slag
Naast het project van Hecht GGD Hollands Midden financiert KWF nog negen projecten, uitgevoerd door in totaal twaalf GGD’en verspreid over Nederland. Vier projecten richten zich op stoppen met roken en zes op zonbescherming. De toegekende projecten worden uitgevoerd door: GGD Hart voor Brabant, GGD West-Brabant, GGD Brabant-Zuidoost, GGD Flevoland, GGD Fryslân, GGD Hollands Midden, GGD Haaglanden, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Zuid-Limburg en GGD Kennemerland samen met GGD Hollands Noorden en GGD Zeeland.


Blij met financiering
GGD GHOR Nederland, de branchevereniging van GGD’en, is blij met de financiering. André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland: “We gaan aan de slag op plaatsen waar mensen het meest blootgesteld worden aan risicofactoren van kanker. Vandaar dat tien projecten starten in twaalf regio’s waar long- of huidkanker meer voorkomen dan in de rest van Nederland. Preventie is hierbij essentieel. Dicht bij de mensen en doelgericht. Met de KWF-projectfinanciering kunnen GGD’en meer doen aan de preventie van long- en huidkanker in hun regio, naast lopende projecten zoals Rookvrije omgeving en de Wijkaanpak Rookvrij leven voor iedereen. Daar zijn we heel blij mee.”

Tekst : Jan Buruma

Bron: GGD Hollands Midden

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN