19 juni 2022

Kritiek van oppositie op programma coalitie

De 25 raadsleden die tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zijn gekozen, hadden afgelopen woensdag hun eerste gemeenteraadsvergadering. Het belangrijkste bespreekpunt was het programma ‘Eerlijk aan de slag’ dat de coalitie heeft gemaakt voor de periode van 2022 tot 2026.

Gemeenteraad 15 juni 2022

Spreadsheet wordt niet gedeeld
Burgerbelangen, Lokaal Liberaal en de PvdA waren kritisch over het niet delen van informatie over de financiële onderbouwing van het programma. Er is een spreadsheet gedeeld met de coalitiepartijen en niet met de oppositiepartijen. Wethouder Elly de Vries vertelde dat het bewuste spreadsheet een werkdocument is geweest. In de commissievergadering van 29 juni presenteert het college de doorgerekende financiële onderbouwing van het programma. De gemeenteraad krijgt dan enkele keuzes voorgelegd met daarbij de financiële consequenties. Ook zal een presentatie gegeven worden over de ambtelijke organisatie.

Vasthouden aan klimaatdoelstelling in 2035 is te duur
ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA waren teleurgesteld over het loslaten van de klimaatdoelstelling in 2035. Bas Otting van D66 legde uit dat dit besluit is genomen op basis van een rapport van de ODMH dat 10 november 2021 aan de raad is gepresenteerd. In dat rapport staat dat er een extra financiële impuls nodig is om die doelstelling in 2035 te halen.

Akkoord van gebroken beloftes en niet in control
Remco Tijssen van Burgerbelangen had geen goed woord over voor het programma. Hij noemde het een akkoord van gebroken beloftes. Willem Zuyderduyn van Lokaal Liberaal stelde vast dat de gemeente niet ‘in control’ is. Els Oliwkiewicz van de ChristenUnie kon zich wel vinden in het programma, alleen de paragraaf over het sociaal domein vond ze wat mager.  

Niet afplaggen en nieuw onderzoek Evertshuis
GroenLinks vindt dat de coalitie de CO2 uitstoot onvoldoende reduceert omdat het tegen afplaggen van grond in Natura 2000 gebied is. Door afplaggen van vruchtbare grond kan de bodem volgens haar meer CO2 vasthouden. Monique Jonker van de PvdA is teleurgesteld omdat er geen knoop doorgehakt wordt over het Evertshuis en er weer een nieuw onderzoek komt.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Het weer

Zon en wolkenvelden

Vandaag zijn er zonnige perioden maar trekken er ook wolkenvelden over. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten tot westen. De thermometer geeft in de middag 21°C aan.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen. Het kwik zakt naar 11°C.

Dinsdag een zelfde weerbeeld. Zon en wolken wisselen elkaar af. De matige wind draait naar het noordwesten. De temperatuur wordt 20°C.

Foto: Malgorzata Kazmierczak Wolken en zon

 

Foto: Tonnie Morsink Hollandse luchten

Zonnige momenten en wolken

Deze vrijdag wisselen wolken en zonnige momenten elkaar af. Er staat een matige zuidwestenwind. De thermometer geeft 20°C aan.

De nacht verloopt vrij helder bij een minimumtemperatuur van 12°C.

Zaterdag een mix van wolken en zon met de meeste zon in de ochtend. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht opklaringen. Het koelt daarbij af naar 13°C.

Zondag zonnige perioden maar ook stapelwolken. De matige wind zit in de westhoek. De temperatuur wordt 21°C.

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu