De kritiek op de laatste coronamaatregelen in de Tweede Kamer waren niet mis. Met name de routekaart van het kabinet, welk juist perspectief voor de amateursport zou moeten geven, kwam volop in de discussie te staan. Als je een routekaart presenteert, houd je daar dan ook aan! De nieuwe scherpere maatregelen liggen op sommige punten niet in lijn met de routekaart, waardoor nieuwe maatregelen weer onvoorspelbaar worden. Dat is de kritiek van zelfs coalitiepartijen ChristenUnie en D66.
Onvoorspelbaarheid
Die onvoorspelbaarheid is ook voor de KNVB een gruwel. De bond wil, net als alle andere sportbonden, een perspectief bieden voor zijn leden. De voetbalbond presenteerde het ‘Plan B’ en baseert zich op de routekaart. Maar wat is dat waard als het kabinet daar willekeurig van afwijkt?
Plan B
Het ‘Plan B’ van de KNVB voor het amateurvoetbal bestaat uit drie elkaar aanvullende pijlers waaronder het scenario op welke wijze de competities zouden kunnen worden uitgespeeld.
Scenario’s voor de A-categorie:
- Het meest positieve scenario is een herstart van de competitie in het weekend van 16 en 17 januari 2021. In dat geval kunnen sommige competities nog volledig worden uitgespeeld dit seizoen. Hierbij komen de bekercompetities wel te vervallen en wordt er in de hele maand juni 2021 doorgespeeld. Verder een dubbelprogramma met Pasen en Pinksteren (2e/3e divisie/hoofdklasse) en een grote kans op inhaalwedstrijden op midweekse momenten.
- De overschrijvingstermijn verschuift dan mee met het einde van competities, van 15 juni naar 30 juni.
- De nacompetitie komt te vervallen voor onder andere het standaardvoetbal, waardoor voor een aantal competities de promotie/degradatieregeling aangepast moet worden.
- Bij een herstart van de competitie na januari wordt er afhankelijk wanneer de herstart kan plaatsvinden een afweging gemaakt hoe de competitie verder kan worden vervolgd: nog hele of halve competitie. En dat geldt ook voor de nacompetitie en beker.
• Bericht: André van Egdom