Gepubliceerd 28 juli 2021

Kleine kans dat de rivierkreeft oorzaak is van de dijkverschuiving

De dijkverschuiving in de Tempelpolder in Reeuwijk is tijdelijk hersteld. Volgens het hoogheemraadschap Rijnland zijn de dammen robuust genoeg om de komende weken de polder te beschermen. De dijk zal in zijn geheel worden hersteld.

Er is een start gemaakt met een analyse van de oorzaak en er wordt tevens grondonderzoek uitgevoerd. Alle dijken in het gebied van de verschuiving worden constant geïnspecteerd.

Dijkverschuiving onder controle

Geruchten dat de rivierkreeft de oorzaak van de dijkverschuiving zou zijn lijken niet terecht. Op basis van de kennis van nu en de inzichten van externe deskundigen acht Rijnland de kans klein dat dit de oorzaak is geweest.

De amerikaanse rivierkreeft werd voor het eerst in Nederland gesignaleerd in 1985 in een vijver in Den Haag. Het zijn gravers met een voorkeur voor natte, drassige grond en niet zozeer in compacte dijken. Inmiddels is de populatie zo groot dat het bedreigende vormen kan aannemen.

gv

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN