Gepubliceerd 26 januari 2024

Kerktoren in de steigers

Al geruime tijd staat de toren van de Salvatorkerk in de steigers. Het valt erg op in de Dronenwijk, vlak naast een Willibrord school. Bart Jan Bootsma, als kerkrentmeester bij Emmaüs verantwoordelijk voor de klus, vertelt wat er aan de hand is. Bij een inspectie viel op dat de toren van de Salvatorkerk dringend aan onderhoud toe was. De kerk aan Vrije Nesse werd in 1966 gebouwd en de toren leed na al die jaren aan schade, in de volksmond betonrot genoemd. De kerk is eigendom van Emmaüs. Die kerk hoort bij de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Daar hoort ook Hervormd Bodegraven bij met de Dorpskerk. Emmaüs houdt haar kerkdiensten in de Ontmoetingskerk en in de Lutherkerk.

Pinkstergemeente Morgenstond
Sinds 2015 verhuurt Emmaüs de Salvatorkerk aan een andere kerkelijk genootschap, de Pinkstergemeente De Morgenstond. Bart Jan Bootsma maakt duidelijk dat de Pinkstergemeente van de werkzaamheden op de hoogte is maar er buiten staat. Emmaüs is de eigenaar van het kerkgebouw en dus verantwoordelijk voor het groot onderhoud.

Emmaüs heeft de firma Vogel BV uit Zwijndrecht ingehuurd. Reparatie van beton is erg specialistisch, De aanemer heeft de nodige kennis en ervaring. Het bedrijf begon in 1897 als stukadoorsbedrijf, maar in jaren der tijd werd  onderhoud en reparatie van beton de focus. Tegenwoordig is het bedrijf een onderdeel van het internationale Mourik concern.

Fases
Hoewel de toren nog volop in de steigers staat, is het eigenlijke werk al gedaan. Dergelijke klussen gaan in meerdere fases. Er zitten namelijk antennes aan de toren en die zijn van KPN. Het telecombedrijf heeft eerst de antennes verwijderd, toen heeft Vogel de toren van top tot teen in de steigers gezet en daarna heeft KPN de antennes aan de steigers bevestigd. Daarna is Vogel begonnen met herstel van de schades aan het betonwerk. De komende tijd wordt alles in omgekeerde volgorde weer afgebouwd.

Dat klinkt als een ingewikkelde en langdurige klus. Toch valt dat volgens de kerkrentmeester best mee. Het werk kan in twee tot hooguit vier weken worden gedaan. Door de kou en regen van de afgelopen tijd is het werk flink vertraagd.

Normaal
De toren is normaal gesproken al opvallend, maar in de steigers valt het extra op. Toch gaat alles de komende tijd weer terug naar normaal. Bovendien is alleen de toren gerepareerd dus de rest van de kerk bleef vrij van herstelwerk. De Morgenstond kon dan ook gewoon de kerkdiensten op de normale tijden houden.

Toch is het een kostbaar klusje geweest laat Bart Jan Bootsma weten. Bedragen noemt hij niet. Zeker is dat Emmaüs en de Pinkstergemeente met een herstelde kerktoren vele jaren vooruit kunnen. 

Tekst: Jan Buruma

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN