Kanonnen in Nieuwerbrug herinneren aan Rampjaar

Om de militaire historie van Nieuwerbrug meer zichtbaar te maken, krijgt het dorp dinsdag 23 juni twee kanonnen. Hiermee brengt ‘Hoofdkwartier 1672’ Nieuwerbrug alvast in stelling voor het jubileumjaar 2022. Langs de Oude Rijn komt een kanon in de tuin van de Brugkerk, naast de bekende tolbrug. Voor het andere exemplaar is aan de Dubbele Wiericke speciaal een ‘parkeerplaats’ aangelegd naast de Wierickebrug.

Tijdens het Rampjaar 1672 telde Nieuwerbrug twee schansen. Deze moesten verhinderen dat het leger van de Franse koning Lodewijk XIV de Oude Hollandse Waterlinie kon oversteken via de dijken langs de Oude Rijn. Achter de waterlinie, waar nu Fort Wierickerschans ligt, begon het hoofdkwartier en legerkamp van prins Willem III van Oranje.

Niet meer te kerkennen
Hoe de schansen er uit zagen, is sinds kort zien via de TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672. De bouwwerken zijn nu niet meer te herkennen, maar de twee kanonnen van Lelystadse Bataviawerf herinneren eraan. Iedereen die voortaan door Nieuwerbrug rijdt of vaart, kan vanaf dinsdag de 23e het militaire verleden van het dorp ondervinden.

De afgelopen tijd zijn de kanonnen opgeknapt in Lelystad. Eén kanon is geadopteerd door een verzekeraar, het andere kon worden aangeschaft dankzij een bedrijf dat gebruikte matrassen recyclet, Theater MENS en Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug. De laatste kosten zijn gedekt door stichting BONAZ. Een lokale leverancier van kozijnen, deuren en prefab producten brengt het geschut naar het dorp.

Festival
‘Hoofdkwartier 1672’ organiseert meer projecten om het hoofdkwartier en legerkamp in Bodegraven en Nieuwerbrug onder de aandacht te brengen. Zo verwacht men in het jubileumjaar 2022 een re-enactmentfestival (gecostumeerde en nagespeelde uitbeelding), theater, een tentoonstelling en een boek.

Meer weten over de kanonnen, de TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672 of de andere projecten rond het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op: www.hoofdkwartier1672.nl.

0 Shares
Sluit Menu