Gepubliceerd 4 januari 2024

Kaasmuseum op agenda van de commissie Samenleving

Het college heeft in een raadsinformatiebrief uitgelegd waarom het Stichting De Kaashandel niet is gelukt om voldoende sponsoren en subsidies te verwerven voor de exploitatie van het Kaasmuseum, de VVV en cadeaushop aan de Marktstraat in Bodegraven. Daarom zal het Kaasmuseum dat daar sinds april 2022 is ondergebracht, per 1 november 2024 weer weg moeten. Lisbeth Hertogh van de PvdA heeft in de commissie Bestuur en Financiën van 13 december gevraagd om de informatiebrief over de sluiting van het Kaasmuseum te agenderen. De raadsinformatiebrief wordt 16 januari besproken in de commissie Samenleving.

Geschiedenis van het kaasmuseum
Stichting Kaasmuseum Bodegraven is opgericht in 1987. Het museum was toen ondergebracht in het kaaspakhuis waar nu een Arabische supermarkt in is gehuisvest. In 1994 verhuisde het Kaasmuseum op verzoek van toenmalig wethouder Karssen naar de zolder van het Evertshuis. In 2020 werd het idee opgevat om het museum te commercialiseren en te laten exploiteren door Stichting De Kaashandel. Er blijkt nu onvoldoende draagvlak te zijn bij de kaashandel voor het kasmuseum. De leden van het bestuur van Stichting De Kaashandel hebben het druk met hun eigen bedrijf en daardoor geen tijd om achter subsidies aan te gaan.


Bestuur kaasmuseum komt in actie
De leden van het bestuur van Stichting Kaasmuseum Bodegraven hebben in de afgelopen jaren een aantal nieuwe producten ontwikkeld voor de bezoekers van het museum. Bijvoorbeeld een audiotour in vier talen, een kaasbios en spelletjes voor de jeugd en er is net een kaaswandeling geïntroduceerd. Met hulp van het Streekmuseum Reeuwijk is een beeldbank aangelegd met foto’s van de museumstukken, zie www.beeldbankkaasmusum.nl Sinds de verhuizing naar de Marktstraat is het aantal bezoekers toegenomen, in 2022 waren het er 4.200. Het bestuur van Stichting kaasmuseum Bodegraven beraadt zich nu over het behoud van het erfgoed. Het kaasmuseum heeft ook advies gevraagd aan het Erfgoedhuis Zuid-Holland, waar het kaasmuseum lid van is. Er is ook een afspraak gemaakt voor een gesprek met de portefeuillehouder erfgoed in het college.

Tekst Anneke Bekker

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN