Gepubliceerd 31 januari 2024

Inwoners zijn bang voor prut in De Put en recreatiewoningen

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is op zoek naar 1,5 mega kubieke meter waterberging in het gebied. Dat is nodig om wateroverlast bij hevige regenval te kunnen voorkomen. Vorig jaar heeft de HDSR de Put van Broekhoven in Nieuwerbrug aangekocht van Blonk uit Waddinxveen. Het waterschap verwacht dat er in De Put 250.000 kubieke meter water geborgen kan worden. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen nodig, zoals het op enkele plaatsen ophogen van de kades en aanleggen van een buitenberm, die bij harde wind de golven kan breken zodat ze niet over de kade slaan.

Situatieschets van De Put, met links een strook die nog in bezit is van Blonk

Tijdens de informatieavond die afgelopen dinsdagavond werd gehouden in het Wierickehuis, stond er een tractor voor de deur met de boodschap: ‘Geen prut in de put’. De bewoners die in de buurt van De Put wonen zijn bang dat Blonk, die het noordelijke deel van de put heeft gehouden, grond gaat storten en daar huizen of erger nog, recreatiewoningen, gaat bouwen. De bewoners weten dat de HDSR een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met Blonk en willen graag weten welke afspraken zijn gemaakt. Blonk was zelf ook aanwezig tijdens de informatieavond en probeerde de inwoners gerust te stellen door te zeggen dat hij nog geen concreet plan heeft. Hij wilde wel kwijt dat hij met de HDSR heeft afgesproken dat zij een damwand gaan aanleggen op de erfgrens.

Demonstratie tijdens informatieavond op 30 januari 2024 in Nieuwerbrug

Hoogheemraad Bert de Groot, die ook aanwezig was, beloofde dat er een afspraak wordt gemaakt met een aantal mensen die meer willen weten over de samenwerkingsovereenkomst en andere bestuurlijke besluiten met betrekking tot de aankoop van De Put. Hij moest na een uur alweer naar zijn volgende afspraak en vroeg de aanwezigen om aandacht voor de presentatie. Niet iedereen had daar zin in omdat er nog een heleboel feiten niet duidelijk zijn. Zo werd er bijvoorbeeld getwijfeld aan de capaciteit van de waterberging. Een inwoner die naast De Put woont vertelde dat het water uit zichzelf wel een meter kan stijgen als het regent. Dat komt omdat De Put een wel is. Onder de grond staat De Put in verbinding met de Utrechtse Heuvelrug. Als het daar regent, stijgt in De Put het water vertelde hij.

De HDSR wilde graag weten welke voorkeur de inwoners hebben voor de inrichting van het gebied. Er werden twee uitersten gepresenteerd, een natuurlandschap en een cultuurlandschap. Maar veel inwoners waren veel meer geïnteresseerd in dat strookje grond dat niet van de HDSR is, maar van Blonk.

Tekst Anneke Bekker

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Buien en veel wind

In de ochtend trekt er veel bewolking over en valt er regen. Er staat een vrij krachtige zuidwestenwind. De temperatuur is 5°C.

In de middag wisselend bewolkt en opklaringen. Later kans op een bui. De vrij krachtige tot krachtige wind waait uit het zuidwesten. In de avond neemt de wind in kracht af. Het kwik loopt op naar 9°C.

In de nacht opklaringen. Het koelt daarbij af naar 3°C.

Zaterdag met name in de middag en avond regen. Bij een matige zuidwestenwind geeft de thermometer 8°C aan. 

Foto: Tonnie Buien

 

MEEST BEKEKEN