Herstel wieken molen De Arkduif komt in zicht

De wieken van korenmolen De Arkduif aan de Overtocht draaiden er tijdens de Open Monumentendag, zaterdag 12 september, lustig op los in de zuidwestenwind. Voor de helft echter kaal, want dat deel van het ‘hekwerk’ werd vernield tijdens een storm, vorig jaar december.


Onder de molenkap wordt de draaiende beweging van de bovenas, waaraan de wieken vastzitten, overgebracht op de ‘koningsspil’. Deze drijft de maalstenen aan.

Vaags Molenwerken uit het Gelderse Aalten heeft opdracht ontvangen van Stichting De Arkduif voor herstel van het wiekenkruis (het ‘gevlucht’) en noodzakelijk onderhoud. Binnenkort maken zij de planning van hun werkzaamheden bekend.

Piet met dame
Bezoekers van de molen bekeken die van boven naar beneden. Molenaar Peter van der Heide en leerling-molenaar Jos Berg gaven uitleg. Met het kruirad op de stelling (omloop) kan de kap naar de wind worden gedraaid of ‘gekrooien’. Twee ingemetselde tegeltableaus tonen afbeeldingen van de molen met het bouwjaar 1697. Wie goed naar één van die tableaus keek, zag Zwarte Piet op de stelling en een dame met losgeknoopt jakje achter de deur…

Panorama met molen aan Oude Rijn in avondzon
0 Shares
Sluit Menu