Gepubliceerd 1 oktober 2023

Groene Hart geteisterd door blauwtong

Honderden schapen en runderen in het Groene Hart zijn ziek door de blauwtongziekte. Veel schapen zijn er al aan overleden. De ziekte is vooral rond in het westen van Utrecht. De laatste weken nemen de besmettingen enorm toe. Als de ziekte nog verder om zich heen grijpt kan dat tot grote problemen leiden voor veehouders. Er is tegen de ziekte weinig te doen. Medicijnen zoals antibiotica helpen nauwelijks.

Er bestaat ook geen vaccin voor. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) brengt de verspreiding van het virus in kaart. De organisatie laat weten dat vooral kouder weer ervoor zal zorgen dat de verspreiding stopt.

Tekst: Floortje van Gameren
Bron LTO

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN