20 februari 2021

Grafrust geschonden op begraafplaats Vredehof in Bodegraven door complotdenkers

In de afgelopen twee weken hebben tientallen personen actie gevoerd op begraafplaats Vredehof in Bodegraven. Zij deden dit door bloemen en actiebordjes te plaatsen op graven waarvan zij denken dat de overledenen zijn vermoord door een satanistisch pedonetwerk. Of door mensen te beschuldigen die hierbij betrokken zouden zijn. Deze activisten en sympathisanten werden opgeroepen tot deze actie door drie complotdenkers, waarvan één complotdenker in het verleden veroordeeld is geweest voor smaad en laster in de kwestie van Marianne Vaatstra.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk leeft mee met de nabestaanden van de overleden kinderen waarvan de graven bezoedeld worden door acties van complotdenkers en hun sympathisanten. Dat geldt ook voor hen die in deze kwestie onterecht beschuldigd worden door deze complotdenkers. De gemeente veroordeelt de acties van deze sympathisanten op begraafplaats Vredehof. De grafrust wordt verstoord.

De gemeente heeft de bloemen en actiebordjes van de graven en begraafplaats verwijderd omdat zij van mening is dat een begraafplaats geen plaats is om actie te voeren. Het is een rustplaats. Daarnaast heeft burgemeester Christiaan van der Kamp met diverse nabestaanden gesproken die aangeven dat zij zeer gegriefd zijn door het feit dat er mensen zijn geweest die op het graf van hun dierbare ongevraagd en zonder enige overleg bloemen en actiebordjes hebben neergelegd. De nabestaanden geven aan dat er niets klopt van alle verhalen. Ook heeft Van der Kamp contact met verschillende personen die door deze complotdenkers worden beschuldigd van betrokkenheid. Ook zij hebben te lijden onder de onterechte laster en smaad. Burgemeester Christiaan van der Kamp: ”Het is voor de nabestaanden van overledenen en voor mensen die onterecht beschuldigd worden zeer pijnlijk en soms zelfs bedreigend. In de contacten die ik met hen heb merk ik dat ze zeer verdrietig zijn en boos over dat complotdenkers zoveel leugens en bedrog verspreiden op social media. Dat geldt ook voor mensen die er zomaar bij worden gehaald zonder dat ze er iets mee te maken hebben. Ik weet dat onze gemeenschap er niet van gediend is dat de grafrust op onze begraafplaats wordt geschonden. Het is verwerpelijk wat hier gebeurt.”

“Het gaat om een landelijk fenomeen dat we veel breder met elkaar moeten bespreken hoe hier mee om te gaan.” De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is van mening dat er op landelijk niveau verder nagedacht moet worden hoe je met het fenomeen van complotdenkers en het gebruik van social media in het vervolg om zou moeten gaan. De complotdenkers slepen er van alles bij. Zoals het coronabeleid. Landelijk bekende mensen worden met naam en toenaam door hen op social media genoemd met verwerpelijke betitelingen en insinuaties. Dit incident op de begraafplaats van Bodegraven kan gezien worden als een voorbeeld van hoe complotdenkers onze samenleving bezighouden met leugens en misleiding en de rol van social media hierin. Ook andere gemeenten, ziekenhuizen en andere (overheids)instellingen hebben al last gehad van (dezelfde) complotdenkers. De leugens en misleiding van deze complotdenkers hebben grote impact op bijvoorbeeld de nabestaanden en de mensen die beschuldigd worden van betrokkenheid. Deze nabestaanden moeten al leven met het verlies van hun kind, maar worden nu door sympathisanten van deze complotdenkers met leugens en misleiding geconfronteerd.

Bron: Persbericht van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Lees ook:

Begraafplaats Bodegraven doelwit van complotdenkers over pedonetwerk, ook RIVM deed al aangifte

Complotdenkers bestoken begraafplaats met bloemen en teksten over ‘pedoterreur’ en corona

Grafschennis door complotdenkers

Kinderporno op site Micha Kat

Complotdenkers hebben het gemunt op gedenkstenen Vaatstra en Verstappen

0 Shares
Sluit Menu