19 maart 2023

Glaskunstenaar Marry Buiks ‘Gast uit de Streek’ bij BR6

Marry Buiks wordt in 1951geboren in het dorpje Dongen, gelegen in katholiek Brabant in de Langstraat, bekend om zijn schoen- en leerindustrie. Hij heeft geen goede herinneringen aan zijn jeugd. In het milieu waar hij opgroeit, is grensoverschrijdend gedrag jegens jongeren niet hoogst uitzonderlijk. Ook Marry wordt hier slachtoffer van. Dit heeft onder meer een negatief effect op zijn leerprestaties op de lageren school en de daarop aansluitende LTS. Zijn knullige, maar uiteindelijke succesvolle sollicitatie als verpleegkundige in het psychiatrische ziekenhuis Endegeest in Oegstgeest veroorzaakt een radicale wending in zijn leven.

Hij laat op 16 jarige leeftijd het ouderlijk huis achter zich en gaat op kamers. Hij doorloopt zijn opleiding met glans.

Na voltooiing van deze opleiding wordt hij overgeplaatst naar de Jelgersma Kliniek als creatief therapeut. Hier verricht hij baanbrekend werk en openbaart zich zijn kunstzinnige talent.

In de avonduren studeert hij verder, waaronder aan de Hoge School van Amsterdam

Intussen heeft hij zich met zijn vrouw Antoinette aan de Zuidzijde in Bodegraven gevestigd.

Daarna maakt hij nog een grote carrièreomslag door samen met een compagnon een bedrijf op te richten op het gebied van veiligheid bij de spoorwegen. Voor de nodigde theoretische kennis gaat hij naar de Universiteit van Leuven.

Op 65 jarige leeftijd stapt hij uit zijn onderneming om zich volledig aan zijn passie glaskunst te  wijden. Daarnaast wordt hij lid van de Culturele Commissie van de gemeente Bodegraven- Reeuwijk en maakt hij  deel uit van het bestuur van het Groene Harthuys.

Als ‘Gast uit de Streek’ vertelt Marry gedreven over het voorgaande, waarin hij de rauwe kanten van het leven niet schuwt.     

Dit  programma wordt uitgezonden op maandag 20 maart om 20.00 u, met herhalingen op dinsdag  21 maart om 22.00 uur en zondag 26 maart om 18.00 u. Tevens te beluisteren via Spotify onder ‘Gast uit de Streek’ BR6.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Foto: Nathalie Voorjaar

Regen

In de ochtend trekt er veel bewolking over waaruit regen valt. Er staat een matige zuidwestenwind bij een temperatuur van 11°C.

In de middag en avond bewolkt en van tijd tot tijd regen. De matige tot vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 12°C aan.

In de nacht lichte regen. Het koelt daarbij af naar 9°C.

Zaterdag levert een bewolkte dag op waaruit soms regen valt. De matige wind zit in de noordhoek. De thermometer geeft 10°C aan.   .

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu