25 oktober 2022

Gezocht: Rivierafvalonderzoekers in Zuid-Holland

Wattenstaafjes, voedselverpakkingen, autobanden, plastic en ander zwerfvuil hoort niet in het water en op de oevers thuis, maar dat is nu wel nog het geval. Schone Rivieren doet daarom grootschalig burgerwetenschappelijk (citizen science) onderzoek naar zwerfafval op de oevers van de Nederlandse rivieren. Vanaf dit najaar zoekt Schone Rivieren nieuwe vrijwilligers in Zuid-Holland die twee keer per jaar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval op de oevers in kaart willen brengen. Geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden.

Schone Rivieren
Met behulp van ‘burgerwetenschappers’ doet Schone Rivieren sinds 2017 onderzoek naar de samenstelling en herkomst van zwerfafval langs rivieren in Nederland. Inmiddels is het project uitgegroeid tot één van de grootste citizen science-rivierafvalonderzoeken in de wereld met meer dan 1.100 vrijwilligers. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om o.a. beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om hun beleid aan te scherpen en zo het probleem bij de bron aan te pakken. Schone Rivieren is een samenwerking tussen IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.

Uitbreiding onderzoek
Het rivierafvalonderzoek breidt dit najaar uit naar de ‘Plasticvrije Corridor’ in Zuid-Holland. De Plasticvrije Corridor is het gebied van Alphen aan den Rijn tot Rotterdam rond Gouwe, Hollandsche IJssel en Nieuwe Maas richting de Noordzee. Partijen, die in de Groene Cirkel Plasticvrije Corridor samenwerken willen een monitoringtraject met citizen science opzetten. Daarom wordt er nu gezocht naar nieuwe rivierafvalonderzoekers.

Hoe werkt het?
Nieuwe rivierafvalonderzoekers krijgen met zijn tweeën een tracé (onderzoeksgebied) van 100 meter toebedeeld. Op dit tracé tellen ze twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval en delen dit in categorieën in. Schone Rivieren maakt gebruik van de internationaal erkende OSPAR-methode. Om deze methode te leren kennen, is het belangrijk om op één van de twee (online) trainingen aanwezig te zijn. De trainingen worden gegeven op woensdagavond 9 november en donderdagavond 10 november 2022 van 19.30 – 21.00 uur.

Meer informatie en aanmelden via: https://schonerivieren.org/rivierafvalonderzoekers-zuid-holland

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Regen

In de ochtend is het bewolk en valt er regen of vallen er buien. De zwakke tot matige wind zit in de oosthoek. De thermometer geeft 8°C aan.

In de middag bewolk en er vallen daarbij buien. In de loop van de middag klaart het op. De matige wind waait uit het noordoosten. Veel warmer dan 9°C wordt het niet.

In de avond en eerste deel van de nacht brede opklaringen. Later in de nacht valt er opnieuw regen. Het koelt daarbij af naar 3°C.

Foto: Mees Voorjaar

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu